Şeful ISJ Suceava încurajează competiţia dintre colegiile „Petru Rareş” şi „Ştefan cel Mare”


Intră acum și în grupul de

Şeful ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr, care a participat, luni, la deschiderea anului şcolar la colegiile Petru Rareş şi Ştefan cel Mare din Suceava a încurajat competiţia dintre cele două colegii considerând că cel mai bun trebuie să învingă.

Directorul Colegiului Naţional “Petru Rareş” Suceava, profesor Daniela Dungeanu, a declarat că, în toamna acestui an, unitatea liceală marchează împlinirea a 111 ani de la înfiinţare, iar în prezent 1252 de elevi vor învăţa, în noul an şcolar, în 43 de clase.

Dungeanu a spus că acest colegiu are “cea mai bogată ofertă curriculară” între liceele din judeţul Suceava.

“De la clasele cu profil umanist filologie şi ştiinţe sociale, la clasele cu profil real matematică-informatică şi ştiinţele naturii, multe dintre ele în regim bilingv sau intensiv de predare a limbilor engleză, franceză şi germană, lor li se adaugă clasele de gimnaziu, toate cu predare intensivă a unei limbi străine, oferta s-a adaptat în continuu, pentru a se plia pe prognoza şi nevoile de educaţie şi a celor de pe piaţa muncii prezente şi viitoare şi pentru a contribui la construirea de personalităţi complexe şi complete”, a spus directorul Colegiului Naţional “Petru Rareş” Suceava.

Profesorul Daniela Dungeanu a subliniat că anul şcolar precedent s-a remarcat prin rezultate deosebite datorate efortului comun al elevilor şi profesorilor acestui colegiu, arătând că unii absolvenţi sunt studenţi ai unor facultăţi şi universităţi de prestigiu din România şi din străinătate, precum Imperial College din Londra sau Oxford University.

Dungeanu a precizat că promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost de sută la sută în rândul absolvenţilor acestui colegiu arătând că în sesiunea din vară acest colegiu a fost singurul din judeţul Suceava cu promovabilitate de sută la sută şi cu cele mai mari medii la Bacalaureat.

Ea a mai spus că rezultatele obţinute de absolvenţii colegiului îi obligă pe actualii elevi să le urmeze exemplul.

Prezent la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a spus că această zi este una importantă, ce marchează un nou început, cu multe provocări.

An scolar deschidere (37)

“Sunt convins că va fi un an cu foarte multe lucruri interesante. Sunteţi aici un nucleu de elevi şi profesori extraordinar şi cred că la Petru Rareş cheia succesului o reprezintă oamenii”, a subliniat Nechifor adăugând că atât conducerea, cât şi cadrele didactice ale colegiului, elevii, părinţii, formează cu adevărat o echipă care dă consistenţă şi care aduce rezultate foarte bune.

Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, fost elev al acestui liceu, le-au urat bun venit bobocilor din clasa a V a şi a IX a şi succes tuturor elevilor şi cadrelor didactice în noul an şcolar.

“M-am informat şi nu vă ascund că am urmărit rezultele şi consider că este colegiul care pregăteşte cel mai bine elevii în judeţul Suceava”, a spus Harasim care le-a transmis elevilor să aibă un an şcolar cu un parcurs bun şi cu rezultate bune la învăţătură.

La rândul său, inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, le-a urat bun venit la şcoală elevilor şi profesorilor.

Lazăr i-a felicitat pe elevi pentru rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat urându-le să menţină colegiul pe locul I în judeţ în privinţa rezultatelor.

Festivitatea de începere a noului an şcolar la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava s-a desfăşurat, în premieră, în sala mare a Casei de Cultură, din motive obiective, întrucât lucrările de construcţie a noii săli de sport nu au fost încă finalizate.

Directorul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, profesorul Dan Popescu, şi-a cerut scuze pentru “începutul ezitant” arătând că este o premieră pentru acest colegiu să deschidă anul şcolar în Casa Culturii din Suceava.

“Sperăm că în anul şcolar viitor vom fi punctuali şi într-un decor mult mai atractiv. Catalogul spiritual al primei zile de şcoală are înscrişi invitaţi deosebiţi”, a spus Popescu salutând prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, reprezentantului Prefecturii Suceava, Florin Sinescu, reprezentanţilor ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr şi Gabriela Scutaru, rectorului Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, consilierului local Tiberius Brădăţan, reprezentantului poliţiei de proximitate.

“Împreună avem bucuria să participăm astăzi la deschiderea celui de al 156 an de învăţământ preuniversitar la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava. Palmaresul colegiului la nivelului anului şcolar 2014-2015 este remarcabil şi argumentăm prin câteva performanţe ale elevilor noştri din anul şcolar încheiat: la bronzul internaţional obţinut în anul 2013-2014 de Araujo Goncalo, Teodora Solovan a adăugat o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, iar Corala “Ciprian Porumbescu” are într-o activitate de 3-4 ani o vitrină cu trei medalii internaţionale, una de aur şi două de argint”, a spus Popescu.

El a mai spus că bacalaureaţii colegiului din promoţia 2015 pot fi lideri la admiterea în învăţământul superior amintindu-i pe Lucian Bicsi, absolvent al liceului, care a fost admis ca olimpic la Facultatea de Matematică Bucureşti sau Andreea Tiron admisă prima la Facultatea de Matematică-Informatică din Cluj-Napoca.

“Ştefanistului Ştefan Marcu, student în anul II la Oxford, i se alătură din această toamnă bobocul de la Cambridge, Araujo Goncalo, precum şi alţi absolvenţi ai colegiului care au aplicat pentru universităţi de prestigiu din alte ţări”, a subliniat directorul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava.

Popescu a arătat că, în anul şcolar 2014-2015, 35 de elevi ai şcolii, adică aproape patru dintr-o sută, au participat la o olimpiadă naţională organizată de Ministerul Educaţiei.

“Desigur, ne asumăm şi responsabilitatea unor insatisfacţii cunoscute şi analizate la nivelul Consiliului Profesoral”, a spus Popescu.

El le-a urat studenţie frumoasă bacalaureaţilor colegiului transmiţându-le să nu uite că sunt absolvenţii unuia dintre puţinele licee din ţară care au format viitori nominalizaţi la premiul Nobel.

“Elevilor care continuă împreună cu noi aventura cunoaşterii le dorim inspiraţie pentru perfomanţe strălucitoare, iar bobocilor le urăm o integrare plăcută în ethosul nostru şi îi asigurăm că statutul de ştefanist nu se reduce numai la o ţinută, inclusiv cea vestimentară”, a mai spus Popescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a arătat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar de la Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava că speră ca încheierea acestui an şcolar va fi făcută în noua sală de sport aflată, în prezent, în construcţie.

“Meritaţi o sală de sport modernă, în care să faceţi sport, în care să aveţi şi evenimente şi care să întregească acest profil de colegiu naţional de top din România. Astăzi, în sală, văd foarte mulţi elevi, foarte mulţi părinţi, văd foarte multă emoţie, foarte multă dorinţă de a învăţa, pentru că sunteţi într-o competiţie cu multe colegii din ţară, însă, aşa cum ne-aţi obişnuit, veţi avea cu siguranţă rezultate deosebite şi sunt convins că acest brand- Ştefan cel Mare- va merge mai departe”, a spus Nechifor.

Reprezentantul Prefecturii Suceava, Florin Sinescu, a declarat că anul şcolar precedent a fost unul plin de realizări pentru acest colegiu de elită, le-a transmis succes elevilor şi profesorilor în noul an arătând că performanţele se pot realiza printr-o bună funcţionare a parteneriatului şcoală- societate civilă-autorităţi.

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, le-a transmis elevilor să ia în calcul şi Universitatea suceveană atunci când optează pentru continuarea studiilor arătând că instituţia academică suceveană este una de prestigiu la nivel naţional şi internaţional, devenind în timp atractivă şi pentru tinerii din ţările Uniunii Europene.

“În fiecare an avem studenţi proveniţi de la acest liceu şi sunt dintre cei mai buni, sunt cei care sunt motoarele învăţării în programele de studiu pe care le avem şi să nu uitaţi că, an de an, numărul de locuri bugetate, fără taxă, creşte continuu. Mult succes şi să ne vedem la Universitate”, a spus Popa.

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, profesorul Gheorghe Lazăr, le-a transmis elevilor să se pregătească intens astfel încât să obţină rezultate performante cel puţin la nivelul celor din anul şcolar precedent.

“Sunteţi foarte buni şi trebuie să rămâneţi aşa.Concurenţa dintre Colegiul “Petru Rareş” şi Colegiul “Ştefan cel Mare” trebuie să continue şi cel mai bun trebuie să învingă”, a spus Lazăr.


Intră acum și în grupul de