Toate decesele neonatale înregistrate în judeţul Suceava în acest an vor fi analizate în detaliu de o comisie judeţeană de specialitate


Intră acum și în grupul de

Comisia judeţeană pentru analiza profesională a cauzelor deceselor şi monitorizarea indicatorilor mortalităţii infantile se va reuni, luni, pentru a doua oară în acest an, şi va analiza în detaliu toate decesele neonatale înregistrate pe parcursul acestui an în judeţul Suceava.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că analiza are ca scop identificarea cauzelor care au condus la decesele neonatale, urmărindu-se factorii de risc ce ar putea fi eliminaţi astfel încât să se diminueze riscul de mortalitate la naştere sau în primele luni de viaţă ale bebeluşilor.

Spital

Zorescu a spus că aceasta este a doua şedinţă a Comisiei Judeţene pentru analiza profesională a cauzelor deceselor şi monitorizarea mortalităţii infantile, constituită în conformitate cu prevederile Ordinului 791/ 1999, după cea desfăşurată în cursul lunii februarie 2016.

Ea a mai spus că această comisie este formată şapte membri şi un secretar, respectiv patru reprezentanţi ai SJU Suceava din care doi sunt din cadrul Secţiei de Pediatrie, unul de la Secţia de Obstetrică-Ginecologie şi unul de la Secţia de Neonatologie, un reprezentant al Colegiului Medicilor Suceava şi un reprezentant al Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, precum şi un reprezentant al DSP Suceava.

Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că în cadrul şedinţei comisiei vor fi analizate toate decesele neonatale înregistrate în acest an în judeţul Suceava, inclusiv cele trei cazuri de deces înregistrate în cursul lunii februarie şi a lunii august 2016, care au fost prezentate în presă.

Ea a subliniat că această comisie va analiza, totodată,  evoluţia indicatorului de mortalitate înregistrată în ultimii cinci ani în judeţul Suceava.

Zorescu a menţionat că din ianuarie şi până în luna august, inclusiv, în judeţul Suceava s-au înregistrat 29 de decese neonatale precizând că în 14 cazuri copiii s-au născut morţi, iar în alte 15 cazuri nou-născuţii au murit în primele 6 zile de la naştere.

Ea a subliniat că mortalitatea infantilă la nivelul judeţului Suceava a fost în primele şapte luni ale anului 2016 de 7,3 la mia de nou-născuţi, situându-se sub media naţională a mortalităţii infantile care în anul 2015 a fost de 8 la mia de nou-născuţi, iar în 2014 a fost de 8,4 la mia de nou-născuţi.

De precizat este că în cursul zilei de vineri DSP Suceava a primit vizita expertului coordonator al Biroului Teritorial Suceava al instituţiei Avocatului Poporului, care efectuează o anchetă la DSP Suceava şi SJU Suceava, ce are ca obiect sesizarea din oficiu înregistrată la Avocatul Poporului sub nr. 15 931 din data de 7 septembrie 2016 privind “posibila încălcare a prevederilor art.22 şi art.34 din Constituţia României referitoare la dreptul la viaţă, integritate fizică şi psihică şi  dreptul la ocrotirea sănătăţii” în cazul decesului a trei nou-născuţi din judeţul Suceava, cazuri ce au fost prezentate în presă.

Referindu-se la această anchetă, directorul adjunct al DSP Suceava a spus că expertul Biroului Teritorial Suceava al Avocatului Poporului a solicitat lămurirea unor aspecte referitoare la cele trei cazuri de deces înregistrate în judeţul Suceava.

Ea a spus că multe dintre solicitări vizează SJU Suceava, însă DSP Suceava va formula un răspuns privind concluziile anchetei efectuate în cazul deceselor înregistrate în cursul lunii februarie şi va comunica şi un punct de vedere după ce va fi analizată şi documentaţia medicală solicitată şi primită de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în legătură cu cel de al treilea caz de deces înregistrat în cursul lunii august 2016.

Reamintim că un bebeluş născut la Maternitatea Suceava a murit în spital în data de 27 februarie 2016, la 27 de ore de la naştere, în urma efectuării necropsiei stabilindu-se că decesul ar fi survenit din cauza unei bronhopneumonii, iar rezultatele preliminare ale analizelor de laborator pe probele prelevate de la copil indicau prezenţa bacteriei Pseudomonas.

Un alt bebeluş născut la Maternitatea Suceava şi care a fost externat la trei zile de la naştere, a fost adus de la domiciliu la Unitatea de Primiri Urgenţe după şapte zile, cu stare toxico-septică, fiind transferat în aceeaşi zi la Spitalul Clinic “Sf. Maria” Iaşi, unde a decedat în data de 1 martie 2016, iar cel de al treilea copil ce s-a născut în data de 3 august 2016 a fost externat clinic sănătos la trei zile şi a fost adus în a zecea zi la SJU Suceava în stare foarte gravă, murind la câteva ore de la internare.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de