Şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie consideră necesară existenţa unui program naţional pentru urmărirea sarcinii gravidei, a lăuzei şi a copiilor cu vârste de până la 3 ani


Intră acum și în grupul de

Medicul şef al Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul SJU Suceava, medicul Cristian Irimie, consideră că în România este necesar un program naţional finanţat din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru urmărirea sarcinii gravidei, lăuzei şi a copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani, în special, în zonele rurale, unde nu există medici de familie.

Cristian Irimie OdP (5)

Irimie a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că, în ultimii ani, în Secţia de Obstetrică Ginecologie se constată o  creştere a numărului de paciente minore şi cu educaţie precară , majoritatea din comunitatea rromă, dar şi un număr mare de paciente care nu au fost urmărite clinic şi biologic în timpul dezvoltării sarcinii.

El a arătat că, potrivit unei statistici, la nivel naţional ar fi aproximativ 40 000 de femei care nu au trecut niciodată pe la un medic pentru consultaţii în timpul sarcinii, cele mai multe fiind din mediul rural.

“De ce?  Sigur că există multe explicaţii, faptul că sunt unele localităţi care nu au medici de familie, faptul că există o distanţă relativ importantă între cabinet şi domiciliul femeii şi mai ales faptul că nu mai există în mediul rural moaşa comunală, care era nu numai înainte de Revoluţie, era din vremuri imemoriale, nu mai există asistenta de ocrotire şi nici asistentul de igienă. Toate aceste lucruri, după mine,  s-ar putea rezolva prin crearea unui program naţional bugetat de la Ministerul Sănătăţii pentru încadrarea în zonele deficitare a acestor moaşe, asistente de ocrotire, asistente de igienă care, împreună cu asistentul comunitar existenţi în foarte multe comune, şi cu mediatorii rromi, ar putea acoperi foarte mult din ceea ce înseamnă urmărirea femeii gravide şi a copilului cu vârste între 0 şi 3 ani”, a explicat medicul sucevean.

El a precizat că având un asemenea program naţional, Direcţiile de Sănătate Publică ar putea spune “mult mai repede şi mai direct” cum sunt urmărite gravidele, vaccinările şi condiţiile de sănătate din comune.

Irimie a arătat că atât moaşele, asistentele de ocrotire şi asistentele de igienă pot fi instruite în instituţii de învăţământ din România.

Medicul sucevean este de părere că un program naţional pentru urmărirea gravidei şi a copilului cu vârste între 0 şi 3 ani ar trebui să fie bugetat de Ministerul Sănătăţii, întrucât nici un medic de familie nu-şi poate permite ca din bugetul cabinetului medical individual să plătească încă trei cadre medicale.

Irimie a subliniat că după alegerile parlamentare va încerca să caute un grup de parlamentari care să înţeleagă şi să susţină o asemenea idee, care să fie inclusă într-un proiect de lege.

“Trebuie un proiect de lege serios, care să ţină cont de faptul că în România avem o mortalitate infantilă care ne situează pe penultimul sau ultimul loc, avem încă mortalitate maternă, ceea ce nu dă bine şi nu mai există aproape nici un fel de urmărire a lăuzei şi a copilului nou-născut şi nu există nici un fel de urmărire a condiţiilor igienico-sanitară din diferitele localităţi din mediul rural. Sper să găsesc înţelegere, cineva trebuie să-şi asume această dorinţă”, a menţionat Irimie.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de