Membrii Sanitas din opt spitale sucevene sunt în grevă generală. Sindicaliştii aşteaptă “oferta guvernanţilor faţă de revendicările lor”


Intră acum și în grupul de

Membrii sindicatului Sanitas au intrat, luni, în grevă generală, acţiunea de protest fiind desfăşurată în opt spitale din judeţul Suceava, iar în cele două spitale din municipiul Câmpulung Moldovenesc s-au raliat protestului şi medicii.

greva-sanitas-suceava-1

Liderul Uniunii Sindicale Judeţene Sanitas Suceava, asistent medical principal Romică Balan, a declarat, luni, că greva generală face parte din calendarul de proteste stabilit de Federaţia Sanitas în şedinţa din 15 septembrie 2016.

Balan a spus că au fost parcurse toate etapele, începând cu pichetarea Ministerelor Muncii, Sănătăţii, FInanţelor, dar şi a Parlamentului României, continuând cu greva japoneză şi cu greva de avertisment şi s-a ajuns ca luni să fie declanşată greva generală.

“Din păcate, suntem astăzi cu toţi în stradă şi asta este doar consecinţa faptului că nu s-a găsit înţelegere şi nu am avut semnale că parte din revendicările noastre vor fi îndeplinite. Deşi s-a solicitat  şi o întrevedere cu domnul prim-ministru Dacian Julien Cioloş, nu avem un răspuns că acesta ar avea disponibilitatea pentru un dialog. În cursul zilei de vineri, domnul Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii a avut o întrevedere cu liderii Federaţiei Sanitas, urmând ca, astăzi, să se reîntâlnească în cadrul Comisiei de Muncă, pentru a vedea dacă sunt soluţii şi care este oferta guvernanţilor faţă de revendicările noastre”, a spus Balan.

El a precizat că acţiunea de protest se desfăşoară la nivel naţional, în toate unităţile sanitare unde există constituit un sindicat Sanitas, arătând că în judeţul Suceava membrii sindicatului Sanitas din opt spitale sunt în grevă generală, iar la Căminul de bătrâni Broşteni şi la Creşa nr.1 Suceava, dat fiind specificul activităţii acestor unităţi,  acţiunile de protest au un caracter de susţinere.

greva-sanitas-suceava-5

Balan a explicat că potrivit Legii Dialogului Social, greva şi conflictul de muncă în domeniul Sănătăţii sunt condiţionate de asigurarea unei treimi din activitate, precum şi a urgenţelor medico-chirurgicale, iar nerespectarea acestor prevederi ar conduce la sancţionarea penală a organizatorilor grevei.

“În contextul în care orice pacient care se prezintă la spital poate ascunde, sub o aparentă stare de sănătate de bine, o suferinţă care să-i pună viaţa în pericol, este clar că sunt sectoare de activitate unde munca se desfăşoară cu motoarele turate sută la sută. Vorbim de Unitatea de Primiri Urgenţe, de sala de naştere, dar şi consultaţiile pentru pacienţii cronici trebuie să se desfăşoare, fiindcă există riscul ca după ce pacientul părăseşte cabinetul sau sala de consultaţii, să apară o manifestare după care să fie pusă în responsabilitatea noastră”, a subliniat Balan

Liderul USJ Sanitas Suceava a spus că la grevă participă personal TESA, angajaţi aflaţi în turele libere sau care au ieşit din tura de noapte, dar şi personal medical din secţii, fiind asigurată o treime din activitate şi urgenţele medicale.

greva-sanitas-suceava-4

“Pe durata grevei se restrânge activitatea personalului TESA, activitatea din ambulatoriul de specialitate, unele consultaţii programate au fost decalate, intervenţiile chirurgicale pentru pacienţii cronici care pot fi amânate, spre exemplu Chirurgia plastică şi reparatorie şi-a amânat tot programul de astăzi, pentru că acolo patologia nu pune în pericol vital pacientul, iar în secţii pacientul internat nu are prejudicii în ceea ce priveşte acordarea îngrijirilor de sănătate, îşi va primi hrana, se vor întocmi documentele de solicitare a dietei, îşi vor primi tratamentul. Nu putem să facem tratament la o treime din bolnavi”, a spus Balan.

El a mai spus că în Spitalul de Psihiatrie şi în Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc medicii care sunt şi membri Sanitas se află în grevă, în timp ce la Spitalele din Rădăuţi, Fălticeni şi Suceava susţin acest protest şi au acceptat să reprogrameze intervenţiile pentru pacienţii cronici.

Balan a menţionat că toate conducerile spitalelor au fost notificate cu privire la declanşarea grevei generale, iar în cursul zilei de vineri toţi liderii sindicali au avut întrevederi cu managerii spitalelor în cadrul cărora s-a stabilit de comun acord unde poate fi restrânsă activitatea .

La rândul său, liderul Sindicatului Sanitas municipiul Suceava, asistent medical

Ovidiu Tomşa, a declarat, luni, că acest sindicat continuă acţiunile de protest aprobate în Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas.

greva-sanitas-suceava-3

“La SJU Suceava pacienţii cronici din ambulatoriile de specialitate au fost reprogramaţi, la sălile de operaţii urgenţele majore vor fi rezolvate. Activitatea în majoritatea secţiilor este redusă până la o treime, dar sunt secţii la care nu se poate reduce activitatea prea mult, pentru că are de suferit pacientul şi noi nu ne dorim acest lucru. Pe această cale, ţin să mulţumim şi pacienţilor şi opiniei publice şi îi rugăm să înţeleagă mesajul nostru. Noi ne cerem drepturile noastre, nu altceva, iar dacă noi vom fi mulţumiţi şi prin acordarea acestor drepturi şi calitatea actului medical va creşte şi pacienţii vor avea de câştigat”, a spus Tomşa.

El a precizat că se aşteaptă rezultatele negocierilor care vor avea loc în cursul zilei de luni pentru a se vedea dacă va fi continuată sau nu greva generală.

“Noi aşteptăm semnale de la Bucureşti. Reprezentanţii Federaţiei Sanitas vor avea o nouă rundă de negocieri cu ministrul Muncii, după runda de negocieri de vineri,  mai este o întâlnire la Comisia de Muncă de la Camera Deputaţilor. Acţiunea fiind la nivel naţional, nu este îndreptată împotriva conducerii spitalului nostru, rezolvarea problemelor noastre nu ţine de conducerea spitalului”, a spus Tomşa.

greva-sanitas-suceava-2

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul Mihai Ardeleanu a declarat că, deocamdată, activitatea în spital se desfăşoară conform legii, iar conducerea SJU Suceava a luat act de acţiunea sindicatelor.

“În secţiile de acuţi nu sunt probleme, nu sunt intervenţii programate şi neefectuate, iar revendicările pe care le are acţiunea sindicală trebuie reglementate printr-o hotărâre de guvern sau prin ordonanţă de urgenţă şi în momentul în care va apărea aşa ceva, conducerea spitalului va da curs acestor lucruri care se vor obţine prin legile respective şi va plăti toate drepturile salariale conform legii. În secţiile de acuţi deocamdată tratamentele se desfăşoară fără nici o întârziere în programările respective”, a explicat medicul Mihai Ardeleanu.

Liderul CNSLR Frăţia Suceava, Gabriel Buliga, a declarat că acţiunile Federaţiei Sanitas, precum şi revendicările acesteia sunt susţinute la nivel naţional şi local de CNSLR Frăţia.

El a spus că aplicarea  Ordonanţelor de urgenţă nr. 20/ 2016 şi nr.43/ 2016 a bulversat atât sistemul de sănătate, cât şi sistemul de asistenţă socială.

“Considerăm că în cursul zilei de azi trebuie să obţinem la nivel naţional anumite răspunsuri clare, pentru că această grevă generală nu face bine nici pacienţilor, nici angajaţilor”, a mai spus Buliga. (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de