A şti mai multe, a fi mai bun, a deveni prin călătorie


Intră acum și în grupul de

La Colegiul ”Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, săptămâna ”Să ştii mai multe, să fii mai bun” a venit mai devreme în acest an şcolar, a venit odată cu toamna atât de bogată în culoare şi căldură. A fost perioada ideală pentru călătorie, pentru experienţe noi şi pentru cunoaştere.

Elevii clasei a 10-a A, monitorizaţi de prof. Raluca Dragomirescu şi Luminiţa Cîmpan, au organizat o excursie pe un traseu generos în obiective şi posibilităţi. La invitaţia lor, un număr de 48 elevi au decis să plece duminică, 23 octombrie, cu autocarul, într-o călătorie de cinci zile şi patru nopţi spre Timişoara. Organizarea a presupus acordul părinţilor, obţinerea aprobărilor din partea conducerii colegiului şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean, informarea elevilor participanţi, semnături, confirmări de cazare,identificarea unor locaţii pentru servit masa de prânz, prelucrarea regulamentului şi instruirea participanţilor.

Şi am pornit…spre Bistriţa şi Târgu Mureş, traseu ameţitor prin bogăţia nuanţelor dealului şi ale pădurii, amestec de verde etern şi paletă specifică toamnei. Prima cazare am avut-o la Cisnădioara, Sibiu, unde ne-am bucurat de ospitalitatea gazdelor, ca de fiecare dată, am învăţat sau am dansat pe ritmuri diverse, totul împreună şi cu chef de vacanţă.

excursie-elevi-colegiul-alexandru-cel-bun-gura-humorului-1

A doua zi am făcut mai puţini kilometri, cu oprire la Cetatea Devei şi cu masă de prânz la Restaurantul Cocoşul de aur. În Timişoara am ajuns spre seară, la ora 6, şi am găsit acolo oameni primitori şi condiţii de cazare excelente la Hotelul Cina – Banatul din centrul oraşului. Am ieşit la o plimbare spre Iulius Mall şi am văzut o parte a oraşului, pe jos sau cu taxiul.

excursie-elevi-colegiul-alexandru-cel-bun-gura-humorului-2

A treia zi a însemnat vizitarea facultăţilor din cadrul Universităţii de Vest, aflate pe malul râului Bega, a cantinei studenţeşti, a campusului universitar. Impresionaţi de mărimea spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea un număr mare de studenţi, de tot ce au văzut în drum spre cantină, copiii s-au aventurat într-un joc prin frunzele căzute, moment de copilărie şi de libertate totală în oraşul care le-a oferit această libertate.

Catedrala, care mai respiră încă durerea celor care s-au sacrificat pe treptele ei, a reprezentat un alt obiectiv, cu vizitarea interiorului şi cu gânduri amestecate despre ce a însemnat Revoluţia şi despre martirii din Timişoara. Câteva momente pe malul râului Bega, în soarele de octombrie, diferit de cel de la Humor, au oferit şansa socializării, a fotografiilor şi a cunoaşterii grupului. Câteva fotografii în faţa Operei şi a Teatrului Naţional, terasele oferindu-se celor care au ales să se plimbe prin Piaţa Victoriei, multitudinea de flori şi de culori, civilizaţia, curăţenia, toate au contribuit la o zi specială încheiată cu un concert simfonic la Filarmonica Banatul la care am mers toţi, elevi şi profesori.

excursie-elevi-colegiul-alexandru-cel-bun-gura-humorului-3

În dimineaţa celei de-a patra zile am părăsit Timişoara cu regretul că timpul a fost prea scurt şi că nu am reuşit să descoperim tot ce are de oferit. La Alba Iulia ne-a întâmpinat o ploaie rece şi deasă care ne-a împiedicat să vizităm cetatea dar ne-am promis că vom reveni. Am servit masa de prînz doar, şi ne-am îndreptat spre Bistriţa unde am avut ultima cazare.

Nu ştim ce ne-a plăcut mai mult sau dacă am devenit mai buni dar cu siguranţă am învăţat cu toţii mai multe şi am trăit momente speciale. Am fost martorii unui răsărit superb deasupra Munţilor Făgăraş, am aflat multe despre al treilea oraş ca mărime din România, oraş martir al Revoluţiei, am urcat cu telecabina la Cetatea Devei, am învăţat mai mult despre program, punctualitate, respect, toleranţă, unii dintre noi am fost pentru prima dată la un concert la Filarmonică şi am învăţat despre ţinută, comportament, artă, Mendhelsson şi Shostakovich, am petrecut timp mult împreună, ne-am bucurat de cazări excelente, am învăţat să ne organizăm banii, timpul şi să lăsăm impresie bună pretutindeni. Am ascultat muzică, am dansat, ne-am plimbat şi ne-am actualizat nume din gimnastica românească, am aflat despre personalităţi care au concertat în Timişoara (Franz Liszt, Johannes Brahms), am văzut oraşe ziua şi noaptea, ne-a fost cald în vest şi am realizat diferenţele odată ajunşi acasă.

Cu sufletele încărcate de cele mai nobile sentimente, cu ochii plini de culorile copleşitoare ale toamnei de pe plaiurile mioritice, cu bateriile încărcate de o experienţă extraordinară, ne reîncepem activitatea în clasele noastre cu elanul pe care îl simţim după o binemeritată pauză.

Profesor Raluca Dragomirescu

Profesor Luminiţa Cîmpan

Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului, Suceava


Intră acum și în grupul de