Nostra Silva: În criza lemnului de foc, prin măsurile adoptate populația va îngheța de frig


Intră acum și în grupul de

Vicepreşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva, Cătălin Tobescu, a avertizat, miecuri, privind evenimentele ce au un impact hotărâtor asupra încălzirii populaţiei în acest sezon rece și consideră că actuala criză de lemn de foc a fost generată de suprareglementarea sectorului silvic în cursul anului 2016 după ce în perioada 2014-2015 au fost luate măsuri corecte pentru împiedicarea tăierilor ilegale.

lemne

Tobescu arată într-un comunicat de presă că România se află sub influenţă unei crize de resursă, cu efect în compromiterea aprovizionării populaţiei cu lemn de foc şi a industriei lemnului cu lemn de lucru.

„Cauzele acestei crize sunt abuzurile controlului, supracontrolul şi suprareglementarea, precum şi aprobarea regulamentului de vânzare a masei lemnoase fără transpunerea principiilor din Codul Silvic”, explică vicepreședintele Nostra Silva.

El mai susține că o altă cauză majoră care va bloca definitiv sectorul silvic este OUG nr. 51/2016, care instituie un regim de sancţiuni excesiv în actitatile din domeniul forestier, cu efect în blocarea activităţilor normale din sector. Ordonanţa a fost aprobată de Guvernul României prin invocarea unei situaţii false, nejustificată prin acte oficiale, aşadar în lipsa unei situaţii extraordinare care să justifice înlocuirea Parlamentului, că putere legiuitoare, de către Guvern, adaugă Tobescu care subliniază că în 2014-2015 au fost adoptate măsuri eficiente pentru combaterea tăierilor ilegale, în timp ce în 2016 s-a trecut la supracontrol cu efect în blocarea activităţilor din sectorul forestier.

„Remarcăm cu regret evenimentele care îngreunează activitatea operatorilor economici din industria lemnului şi încălzirea populaţiei în acest sezon rece. În primul rând vedem deja efectele blocării licitaţiilor de la începutul anului timp de 2 luni, în plin sezon de exploatare a lemnului. Prin blocajul din primăvară s-a generat pierderea unei importante cantităţi de lemn care nu va fi dat în circuitul economic în anul 2016 şi iniţierea unei crize a lemnului de foc pentru populaţie, cu atât mai grav cu cât se anunţă o iarnă grea în ţară noastră”, mai spune vicepreședintele Nostra Silva.

 

Cătălin Tobescu a menționat că, totodată, limitarea la 15% (conform Regulamentului de vânzare a masei lemnoase HG-617-2016 din 29 august 2016) a volumului care poate fi exploatat în regie sau prestaţie de către RNP – Romsilva, din partizi trase la sorţi din borderoul anual, crează dificultăţi de aplicare majore ce conduc la amplificarea crizei lemnului de foc pentru populaţie.

 

„Cel mai grav, abuzurile din cadrul controalelor desfăşurate la agenţii economici din industria lemnului au avut un efect puternic asupra deciziilor de marcare şi punere în valoare a masei lemnoase, iar ulterior la exploatarea şi transportul acesteia. Toate aceste întârzieri în luarea unor decizii au condus la intrarea în sezonul rece nepregătiţi, populaţia neavând asigurat lemnul de foc”, subliniază Tobescu.

 

El se întreabă dacă principalul obiectiv al conducerii ţării este ca populaţia să îngheţe de frig în sezonul acesta.

 

„Parlamentarii intră în această perioada în campanie electorală, deci O.U.G. nr. 51/2016 nu va putea fi anulată prin proceduri parlamentare. Abia la primăvară, cu noul legislativ, va putea fi reluată discuţia pe această ordonanţă. În tot acest timp, populaţia va îngheţa de frig şi industria lemnului se va prăbuşi”, arată Tobescu.

El și-a exprimat uimirea când a văzut, miercuri, că premierul Dacian Cioloş, enumeră fastuos numărul controalelor intensificate desfăşurate anul acesta, amenzi şi dosare penale.

„Toată această avalanşă a a controalelor a condus la confiscarea a 50 000 mc tăiaţi ilegal ! Ce înseamnă această la un volum de 18 milioane mc exploataţi legal? Ce înseamnă cei 50 000 mc faţă de cei 2,2 miliarde mc stoc de masă lemnoasă în pădurile României? Nimic ! Care este situaţia excepţională care să justifice acest val de supracontroale şi abuzuri ? Nu există nici o situaţie excepţională!”, arată Tobescu.

 

El mai adaugă că nu se contestă necesitatea unei legislaţii stricte şi a nevoii controalelor pentru a asigura conformitatea, dar că nu Federația Proprietarilor de Păduri și Pășunu nu este de acord cu controale desfăşurate pe fondul unor legislaţii făcute pe genunchi care lasă loc de interpretări abuzive pentu că toate acestea nu fac decât să slăbească productivitatea actorilor din industria lemnului şi să sporească această criză a lemnului de foc pentru populaţie.

 

„Cum poate Guvernul să nu audă, să nu înţeleagă situaţia reală şi să nu suspende această ordonanţă? Cum poate să adopte ordonanţe de urgenţă fără nici un dialog? Guvernul va culege ceea ce a semănat : o criză a aprovionarii populaţiei cu lemn de foc şi falimentarea industriei lemnului, inclusiv industria mobilei. Cine plăteşte?”, se întreabă Cătălin Tobescu.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a convocat, miercuri, o ședință la Palatul Administrativ pe tema lipsei lemnului de foc, arătând că au fost identificate soluții pentru ca în județ să nu fie astfel de situații.

Citește mai mult Președintele CJ Suceava: „Nu cred că e normal ca un judeţ cu jumătate de milion de hectare de păduri să-şi pună problema crizei lemnului de foc” 

 


Intră acum și în grupul de