Ministrul Sănătăţii a declarat la Fălticeni că doreşte să întărească reţeaua de medicină şcolară şi să găsească soluţii pentru a finanţa acest domeniu


Intră acum și în grupul de

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Fălticeni, că doreşte să întărească reţeaua de medicină şcolară şi că se vor căuta soluţii pentru a finanţa acest domeniu de activitate, întrucât această reţea este foarte importantă pentru sănătatea publică a României.

El a explicat că prin consolidarea reţelei de medicină şcolară vor fi create şi locuri de muncă pentru tinerii medici care vor să plece în străinătate, iar actualele politici salariale sunt atractive şi îi pot convinge pe aceştia să rămână să profeseze în România.

Bodog a spus că se analizează posibilitatea ca activitatea de vaccinare să se realizeze în şcoli, însă nu neapărat de către medicii din reţeaua de medicină şcolară, dar a subliniat că medicii de familie sunt cei care răspund de urmărirea pacientului şi cunosc cel mai bine istoricul stării de sănătate a pacientului.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în momentul de faţă, singura reţea de medicină strategică din România, care are acoperire naţională, este reţeaua de medicină primară.

“Singura reţea de medicină strategică, care are acoperire naţională, este reţeaua medicilor de familie şi ţinem foarte strâns legătura cu dânşii şi vrem să ne asigurăm că această reţea îşi face treaba şi vrem să-i ajutăm să poată să-şi desfăşoare activitatea.

Dânşii s-au plâns că e foarte mare birocraţia şi că nu au timp să se ocupe de pacienţi, că vizitele la domiciliu sunt îngreunate de procedurile birocratice. Ne dorim să simplificăm, iar  la noul contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate vom avea în vedere acest lucru”, a declarat Bodog.

El a reamintit că Ministerul Sănătăţii mai are în vedere derularea programului “O ambulanţă pentru fiecare unitate administrativ-teritorială”, ce presupune achiziţia a 3000 de astfel de autospeciale, programul având drept scop îmbunătăţirea adresabilităţii şi accesibilităţii pacienţilor la serviciile medicale.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a explicat că acest program este necesar în condiţiile în care sunt zone în ţară în care satele sunt risipite pe suprafeţe mari, iar persoanele care nu sunt asigurate, nu au posibilutatea să ajungă nici măcar la cabinetul medicului de familie.

“S-a vehiculat faptul că nu există bani, există bani şi la momentul de faţă suntem în lucru pe programul de Bancă Mondială al Ministerului Sănătăţii şi vom lansa un proiect pilot cu 100 de vehicule, care vor fi repartizate în cele mai sărace zone ale ţării, iar în fiecare judeţ vor ajunge două astfel de vehicule, în aşa fel încât să vedem cum funcţionează acest program, să putem să dimensionăm şi bugetul, pentru că dacă vehiculele respective le trimitem fără şofer şi fără personal medical de asistenţă nu-şi vor atinge scopul şi am convenit cu oficialii de la Banca Mondială şi vom demara acest proiect în săptămânile următoare”, a mai spus Bodog. (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de