Patru suspiciuni de tumori maligne la sân depistate precoce în cadrul investigațiilor oferite gratuit de Spitalul Județean Suceava. 40 la sută dintre femeile care au beneficiat gratuit de osteodensitometrii, diagnosticate cu osteoporoză


Intră acum și în grupul de

Medicul şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală, Adrian Tătăranu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că cererea pentru efectuarea gratuită a mamografiilor şi osteodensitometriilor în cadrul acţiunii de promovare a sănătăţii şi de depistare precoce a cancerului de sân, derulată săptămâna trecută, a depăşit estimările, fiind suplimentat numărul investigaţiilor anunţate iniţial.

Tătăranu a spus că dacă iniţial a fost anunţată efectuarea unui număr de 35 de mamografii gratuite în decurs de o săptămână, dat fiind numărul foarte mare de solicitări, a fost suplimentat numărul acestui tip de investigaţie la 61.

El a mai spus că în cursul săptămânii trecute au mai fost efectuate gratuit şi 120 de investigaţii de osteodensitometrie.

Medicul şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul SJU Suceava a precizat că programul de investigaţii pentru pacienţii din ambulator continuă din această săptămână cu un număr de 7 examinări mamografice şi 10 osteodensitometrii pe zi, întrucât există o cerere foarte mare şi sunt făcute deja programări pentru următoarele două săptămâni, costurile pentru aceste tipuri de investigaţie fiind cele aprobate pentru anul în curs, în timp ce noile tarife propuse pentru anul viitor urmează să fie analizate şi aprobate de Consiliul Judeţean Suceava.

“Noile tarife au fost gândite raportat la preţul pieţei serviciilor medicale de la noi. Pentru tomosinteză ne-am raportat la preţurile practicate în ţară”, a spus Tătăranu adăugând că aceste tarife sunt mai mici şi apropiate de preţul stabilit de CAS, tocmai pentru ca aceste investigaţii să poată fi accesibile pentru pacienţii care au recomandare să le facă.

El a spus că acţiunea de promovare a depistării precoce a cancerului de sân a fost un succes, chiar dacă s-au întâmpinat unele dificultăţi tehnice în preluarea tuturor cererilor de programare.

“Ne cerem scuze dacă au fost probleme, pentru că a fost o cerere foarte mare şi nu ne-am aşteptat, tehnic nu am fost pregătiţi să înregistrăm toate cererile, dar sperăm ca într-o perioadă scurtă de timp, în câteva săptămâni, să mai uşurăm din această cerere”, a mai spus Tătăranu.

La rândul său, medicul Agatha Petrescu din cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală al SJU Suceava a declarat că din totalul celor 61 de mamografii efectuate, în cazul a patru paciente s-au ridicat suspiciuni de tumori maligne, iar în cazul altor investigaţii s-au depistat multiple leziuni benigne ale sânului, pacientele urmând să le monitorizeze în continuare.

“Mi se pare mult pentru o săptămână de muncă. Partea bună a lucrurilor este că aceste cazuri au fost descoperite la timp, probabil că le găseam puţin mai târziu, când apăreau primele simptome”, a spus medicul Agatha Petrescu.

Ea a mai spus că din cele 61 de mamografii, 7 au fost mamografii cu tomosinteză , fiind efectuate şi 30 de pachete de investigaţie mamografie şi echografie.

Medicul sucevean a precizat că din cele 120 de osteodensitometrii efecuate, în 40 la sută dintre cazuri a fost evidenţiată osteoporoza, în 30 la sută din cazuri osteopenia, iar în 30 la sută dintre cazuri nu au fost depistate astfel de patologii.

Medicul Agatha Petrescu a subliniat că acţiunea de săptămâna trecută a fost una binevenită, încadrându-se în evenimentele de marcare a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului de Sân.

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat în cadrul conferinţei de presă că dacă va fi nevoie “vor mai fi create prilejuri” prin care să se poată realiza astfel de demonstraţii.

El a anunţat că, începând de anul viitor, în data de 1 octombrie, dată la care se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului de Sân,  SJU Suceava “va oferi gratuit doamnelor acest tip de investigaţie”, ca o acţiune de conştientizare în rândul populaţiei a importanţei depistării precoce a acestei maladii.

Referindu-se la noile tarife propuse pentru mamografii şi osteodensitometrii, Rîmbu a spus că acestea au fost majorate puţin faţă de cele practicate în prezent, fiind adaptate la nivelul tarifelor pieţei serviciilor de profil şi la tarifele CAS.

„Aceste servicii necesită nişte costuri care trebuie acoperite. Investigaţiile care se fac pentru pacienţii internaţi în spital sau pentru urgenţe sunt gratuite”, a spus Rîmbu.

El a mulţumit conducerii Primăriei Suceava şi Consiliului Local Suceava pentru sprijinul financiar acordat SJU Suceava, în valoare de 1 milion de lei,  care a făcut posibilă achiziţionarea unui mamograf cu tomosinteză şi a unui osteodensitometru performant, echipamente absolut necesare unui spital modern, pentru efectuarea acestor tipuri de investigaţii.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de