„Revoluția Fiscală” va avea efect devastator pentru multe firme din județul Suceava, de la comerț en-gross la farmacii, apreciază expertul contabil sucevean Șerban Filip. El arată de ce multe firme vor plăti de două-trei ori mai mult impozit


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele UGIR Suceava, expertul contabil Șerban Filip, a apreciat, vineri, că „Revoluția Fiscală” care ar urma să fie implementată de la 1 ianuarie 2018, potrivit modificărilor Codului Fiscal aprobate de Guvern prin Ordonanță de Urgență în ședința din 8 noiembrie, va genera mai probleme firmelor sucevene.

Într-un punct de vedere transmis News Bucovina, Filip Șerban arată că prin Ordonanța de Urgență s-a introdus pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) impozitul pe cifra de afaceri pentru agenții economici care realizează venituri cuprinse între 500.000 euro și 1.000.000 euro.

El adaugă că în luna februarie 2017 guvernul a introdus impozitul pe cifra de afaceri pentru agenți economici care realizează venituri până la  500.000 de euro, iar pentru aceste unități guvernul  a lăsat posibilitatea opțiunii pentru impozitul pe profit în condițiile în care agenții economici subscriu și varsă un capital social de cel puțin 45000 lei.

„Prin OUG din 8 noiembrie 2017 această opțiune a fost anulată. Introducerea impozitului pe cifra de afaceri va duce la reducerea activității multor IMM-uri, iar în unele situații chiar la închiderea acestora. Acest fenomen se va produce deoarece  procentul de 1% se va aplica asupra tuturor mărfurilor și materialelor achiziționate și revândute.Vor fi afectați agenți economici care desfășoară activități de comerț en gross,farmacii,service auto,etc…În toate aceste cazuri impozitul pe venit 1% va fi de 2-3 ori mai mare decît impozitul pe profit determinat prin aplicarea cotei de 16% asupra veniturilor minus cheltuieli”, a explicat Șerban Filip.

Vicepreședintele UGIR Suceava a menționat că pentru a se vedea „efectul devastator al impozitului pe venit 1%” a ales să analizeze situația farmaciilor deoarece prezintă o serie de particularități, respectiv evaziune fiscală foarte redusă neexistând posibilitarea achiziționării mărfurilor „la negru” și a vânzării lor fără documente, prețuri limitate- neexistând posibilitatea practicării unor adaosuri foarte mari și necesitatea angajării cu carte de muncă a minim 3-4 persoane calificate.

Expertul contabil subliniază că în cazul farmaciilor independente rata rentabilității brute este de 4-5%, iar în județul Suceava cea mai mare farmacie independentă are o rentabilitate brută de 8%

El analizează o farmacie medie cu o cifra de afaceri de 1.200.000 lei care are patru angajați.

„Aplicând procentul de 1% va achita un impozit pe venit în sumă de 12.000 lei.La o rată a rentabilității de 4% rezultă un profit brut de 48.000 lei la care aplicând procentul de 16% rezultă o sumă de plată de 7.680 lei. Suma ce trebuie achitată în cazul procentului de 1% este aproape dublă. Aplicând o procedură asemănătoare pentru agenți economici care desfășoară comerț en-gross rezultă că suma ce trebuie achitată în cazul procentului de 1% este de 3-4 ori mai mare.În cazul comercianților în situația în care salariul minim crește la 1900 lei se impune o decizie privind continuitatea activitatii”, arată Șerban Filip.

 

Potrivit acestuia, aplicarea cotei de 1% pentru agenții economici cu o cifra de afaceri de până la 1.000.000 euro poate însemna restructurarea și reducerea activității firmelor.

În cazul particular al farmaciilor independente cu capital autohton, având în vedere că în județul Suceava există o singură farmacie independentă care depășește cifra de afaceri de 1.000.000 de euro există posibilitatea dispariției farmaciilor independente, iar în aceste condiții prețurile medicamentelor poate să crească substanțial deoarece în piață ar putea să rămână numai lanțurile de farmacii.

El mai arată că această măsura va duce și la dispariția en-grosiștilor cu o cifră de afaceri  de până la 1.000.000 de euro, apreciind că acest domeniu va fi cel mai afectat de aplicarea procentului de 1% impozit pe cifra de afaceri.


Intră acum și în grupul de