DSVSA Suceava: 40 de potenţiali investitori au depus solicitări pentru înfiinţarea de Puncte Gastronomice Locale în județ


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSVSA Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că în judeţul Suceava s-au înregistrat 40 de solicitări din partea unor potenţiali aplicanţi pentru înfiinţarea de Puncte Gastronomice Locale.

Corduneanu a spus că identificarea şi informarea potenţialilor aplicanţi, a început la sfârşitul lunii august 2017 şi se va încheia la 31 decembrie 2017, urmând ca după finalizarea procesului de evaluare şi înregistrare a acestora , PGL să înceapă să funcţioneze la începutul anului 2018.

 El a mai spus că DSVSA Suceava a transmis adrese primăriilor din judeţ în care s-a solicitat sprijin în acţiunea de informare publicului larg cu privire la unităţile de alimentaţie publică de tip familial- Puncte Gastronomice Locale.

Corduneanu a precizat că medicii veterinari oficiali din diferite zone ale judeţului Suceava au fost deja instruiţi cu privire cadrul tehnic aplicabil, normele şi condiţiile de igienă care trebuie respectate pentru înfiinţarea unui Punct Gastronomic Local, iar informaţiile cu privire la acest subiect sunt diseminate în cadrul întâlnirilor cu potenţialii aplicanţi, urmând să fie distribuite şi pliante cu aceste informaţii celor interesaţi.

“E bine să ia lămuriri cât mai mulţi, nu numai din zonele turistice, pentru că este potenţial şi în celelalte zone şi trasee rutiere importante sau alte localităţi care pot deveni zone turistice”, a spus Corduneanu adăugând că activitatea acestor Puncte Gastronomice Locale va aduce plus valoare în zona administrativă în care s-ar înfiinţa.

El a menţionat că cele 40 de solicitări ale potenţialilor investitori interesaţi de înfiinţarea PGL provin din zonele Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului şi mai puţin din zona municipiului Suceava.

Reamintim că într-un comunicat de presă al DSVSA Suceava se preciza că persoanele interesate să înfiinţeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul: Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială, iar prima condiţie o constituie necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008 , având în vedere aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat.

“Punctele Gastronomice Locale răspund cerinţei crescânde în ţara noastră de organizare a unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse şi preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit”, se menţiona în comunicatul DSVSA Suceava.

În comunicat se mai arăta că meniul punctelor gastronomice locale va fi diferit de cel al restaurantelor, iar PGL vor avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă, cel mult două tipuri de ciorbe sau supe, două feluri principale şi eventual două tipuri de desert, meniul urmând să fie specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea.

Totodată, meniul va fi preparat şi oferit spre consum în decursul aceleiaşi zile, iar metodele de preparare vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării, iar produsele alimentare utilizate la prepararea mâncării vor trebui achiziţionate din unităţi autorizate sanitar veterinar.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de