O echipă de la Universitatea Politehnica din București s-a clasat pe primul loc la un concurs de securitate informațională de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava

Echipa „SegfaultTamers” de la Universitatea Politehnica din București a obținut cele mai multe puncte în etapa finală a competiției studențești pe probleme de securitate informațională, CTF-USV 2017, ce a avut loc în perioada 24 – 25 noiembrie a.c., la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.

Potrivit reprezentanților USV, competiția aflată la a doua ediție a fost găzduită de Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.

Astfel, în urma etapei de calificări on-line, care a avut loc în perioada 26 – 27 octombrie 2017 și la care au participat 32 de echipe, au fost considerate calificate 13 dintre acestea: cinci de la USV, patru de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău și câte una de la Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Politehnica București, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu și Universitatea „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți.

„În urma etapei finale, on-site, echipele clasate pe primele 3 locuri au fost: SegfaultTamers (Universitatea Politehnica București) –  337p; Born2Debug  (Universitatea Tehnică a Moldovei) –  223p; Resita Hacking (Universitatea Politehnică Timișoara) – 215p”, au arătat reprezentanții USV.

Aceștia au precizat că echipele USV au ocupat locurile: 5, 6, 7, 10 și 13.

„Concursul este organizat într-un format tip CTF (Capture The Flag) și are în vedere dezvoltarea de soluții de penetrare a unor bariere de securitate într-un mediu de comunicare delimitat, cu scopul descoperirii unor breșe electronice, dar și  identificarea de soluții și metode optime de protejare a informației împotriva accesului neautorizat. Competiția urmărește testarea creativității și a capacitații echipelor de studenți de a utiliza cunoștințe tehnice specifice pentru a gestiona probleme concrete de securitate informațională. Obiectivul principal constă  în stimularea interesului studenților pentru problematica securității cibernetice și evaluarea capacității acestora, ca viitori specialiști, de a face față provocărilor de securitate informațională actuale”, au precizat reprezentanții universității sucevene.

Sursa citată a menționat că administrarea și configurarea platformei informatice dedicate desfășurării concursului a fost asigurată de experți de la Safetech Innovations București.

De asemenea, USV  în calitate de organizator principal al manifestării a pus la dispoziție infrastructura hardware și de comunicație necesară, precum și logistica aferentă.

Concursul a beneficiat de finanțare din partea Ministerului Educației Naționale și din partea co-organizatorilor competiției, Safetch Innovations București și Assist Software Suceava.