Problemele cu care se confruntă copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vor fi aduse în atenție printr-o acţiune interactivă organizată la Primăria Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

O acţiune interactivă ce aduce în atenţie problemele cu care se confruntă copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate va fi organizată, vineri, la Primăria Gura Humorului, participanţii fiind actori sociali din oraş, reprezentanţi ai Poliţiei, ai unor fundaţii, ai Bisericii şi DGASPC Suceava.

Într-un comunicat de presă al DGASPC Suceava se precizează că întâlnirea dedicată copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, dar şi părinţilor acestora este programată pentru ziua de vineri, începând cu ora 10,00, iar participanții la acţiune sunt actori sociali de pe raza orașului care se reunesc pentru a dezbate împreună problematica copiilor lăsați acasă singuri, în grija unor rude sau în grija unui singur părinte.

Sursa citată menţionează că profesoara Spinosu Dorina de la Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului va aduce în discuție teme referitoare la dezvoltarea socio – emoțională a copiilor cu părinți plecați în străinătate, în condiţiile în care, în anul şcolar 2017-2018, în unitatea şcolară respectivă au fost şcolarizaţi 47 de copii cu părinţi plecaţi în străinătate, cinci dintre ei fiind fraţi.

Asistentul social Daniela Rusu,  din cadrul Direcției de Asistență Socială, va aborda problematica minorilor cu părinți plecați la muncă în străinătate din orașul Gura Humorului și va vorbi despre sprijinul oferit acestora de către comunitatea locală, iar preotul Ionuț Mihăilescu va vorbi despre “Copiii fără părinți, copiii fără copilărie ”  în ideea de a atrage atenţia asupra “copilăriei lipsite de inocență”, ce are ca principală cauză “suferința copiilor  imprimată adânc în suflete, atunci când cei care ți-au dat viață nu sunt fizic și, uneori, nici moral lângă vlăstarele lor”.

Subcomisar Vasile Adrian Hlaghi de la Poliția orașului Gura Humorului va prezenta efectele migrației asupra copiilor rămași acasă, iar psihologul Ela Ştefănescu, de la

Fundația Te Aud Romania, se va referi la intervenţia psihologică în sprijinul copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Coordonatorul echipelor mobile din cadrul DGASPC Suceava, Brînduşa Sorina Bialy, va modera o discuţie referitoare la argumentele pro și contra plecării părinților la muncă în străinătate.

“Organizatorii mulțumesc tuturor participanților, instițutii publice, Biserica, ONG-uri care se implică, dar și părinților și copiilor care și-au anunțat prezența la această întâlnire.

Se dorește o acțiune interactivă. Părinții/reprezentanții legali sunt încurajați să discute pe această temă în ideea de a reuși împreună cu cei abilitați să susțină nevoile copiilor care rămân fără sprijin emoțional”, se menţionează în comunicatul de presă al DGASPC Suceava.

Sonorizarea și tehnica necesară desfăşurării în bune condiții a acestei acţiuni va fi asigurată de profesorul înv. Sorin Maidan.

De precizat este că în cadrul evenimentului  elevi ai Şcolii nr. 1 Gura Humorului vor susţine un program artistic, printre aceştia numărându-se soliştii populari  Mazilu Lavinia din clasa I, Balan Grațiela din clasa a III- a, Drelciuc Sophia din clasa a IV- a şi eleva  Pînzariu Andreea din clasa  a VIII-a care va interpreta  piesa „Copilărie”,  iar de la Serviciile Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială Suceava,  prin beneficiarul Casei Iris, Alexandru Şerban va interpreta melodia “Jurământ la Putna”.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de