Medicii de familie suceveni au primit veşti bune


Intră acum și în grupul de

Medicii de familie suceveni, deşi erau foarte nemulţumiţi, dar indecişi în privinţa iniţierii conflictului generat de bugetul foarte mic, marţi au respirat uşuraţi la auzul veştilor bune. Patronatul Naţional al Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei au reuşit să obţină marţi de la guvernanţi un buget net superior celui prevăzut în proiectul de buget pe 2009, care era cu 40% mai scăzut faţă de anul 2008, astfel că au recomandat medicilor de familie din întreaga ţară să stingă conflictul şi să nu-şi mai închidă cabinetele, aşa cum aveau de gând. Hotărârea a fost luată după negocierile desfăşurate marţi între asociaţiile amintite, ministerul de resort şi CNAS. „Este o victorie şi pentru prima dată ne-am simţit ca unul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Asociaţiei Judeţene de Medicină Generală Suceava, dr. Irina Badrajan.

Potrivit comunicatului celor două asociaţii amintite, s-a decis ca bugetul trimestrului I să rămână acelaşi, conform actului adiţional 2008, iar începând cu 1 aprilie 2009 să intre în vigoare noul contract, în care valoarea minimă garantată per capita (PC) este 4,1 lei şi per servicii (PS) de 1,5 lei, puţin mai mici ca anul trecut „Acest contract se referă la fondurile din FNUASS şi nu include programele naţionale de sănătate, care vor fi contracte separate, cu finanţare bugetară”, se menţionează în comunicat. De asemenea, s-a stabilit că se păstrează sporurile pentru grad profesional şi rural cu condiţii grele. „Ministrul şi-a arătat disponibilitatea pentru o mai bună comunicare în cadrul Comisiei de Medicina Familiei a MSP, pe care o doreşte restrânsă, dar care va cuprinde obligatoriu membrii din boardul SNMF, preşedintele PNMF şi eventual cadre didactice din catedrele de medicina familiei”, mai precizează cele două asociaţii ale medicilor generalişti.

Proiectul de buget pentru acest an prevedea pentru medicina de familie o valoare a punctului de 2,9 lei per capita şi de 0,56 lei per servicii, în scădere drastică faţă de anul trecut, când a fost de 4,6 lei, respectiv 1,9 lei. Ca atare, medicii de familie au decis să-şi ia simultan 3 zile de concediu de odihnă şi să-şi închidă cabinetele, de miercuri până vineri, protestând astfel faţă de bugetul mult mai mic alocat.


Intră acum și în grupul de