„Boala sărăciei şi mizeriei”, prezentă printre sucevenii mileniului III


Intră acum și în grupul de

România a beneficiat, din 2007, de 3,6 milioane de euro pentru combaterea şi tratarea tuberculozei (TBC), fiind ţara cu cea mai mare incidenţă a bolii din Uniunea Europeană, au anunţat reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti. Banii au fost alocaţi din Fondul Global, pentru a fi folosiţi în intervalul 1 octombrie 2007 – 30 septembrie 2009.

Fondul Global este un parteneriat financiar public-privat care, din 2002, luptă pentru combaterea HIV/SIDA, malariei şi a TBC-ului. Până în prezent, Fondul Global a asigurat tratament pentru peste 3,9 milioane de persoane bolnave de TBC, iar donaţiile SUA către parteneriat au totalizat 3,3 miliarde de dolari.

Se estimează că acest parteneriat ar putea duce, până în 2015, la salvarea sau îmbunătăţirea vieţii pentru 14 milioane de persoane din întreaga lume, inclusiv 15.000 de români.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în România se înregistrează, anual, în jur de 20.000 de cazuri noi de tuberculoză şi recidivă a bolii.
Din cele 635 cazuri centralizate în total la sfârşitul lui 2008 şi raportate de cele 6 dispensare TBC din judeţul Suceava către Direcţia de Sănătate Publică Suceava 540 sunt cazuri noi, din care 334 la pacienţi de la sate, iar 206 din oraşe. Potrivit şefului DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, s-au înregistrat 51 cazuri noi la copii de 0-14 ani, din care 37 din mediul rural, iar 14 în oraşe.

Din nefericire, după tratament, 95 dintre pacienţii cu TBC s-au reinfectat, din care 67 erau de la sate. Explicaţia pe care a dat-o şeful DSP pentru aceste „recidive” a fost că unii sunt consumatori de alcool şi uită să mai mănânce cum trebuie, tratamentul luat anterior fiind inutil. „Băutura, condiţiile improprii de locuit, lipsa unei alimentaţii corespunzătoare sunt cauzele care determină această boală. Tuberculoza este o boală a sărăciei şi mizeriei, un organism bine hrănit rezistă mai bine la microbi. Consumul de alcool favorizează scăderea rezistenţei organismului faţă de bacilul Koch”, a declarat Alexandru Lăzăreanu.

Tuberculoza este considerată „boala sărăciei şi mizeriei”, boală ce nu ar mai trebui să fie prezentă în zilele noastre, a mai spus şeful DSP Suceava.


Intră acum și în grupul de