Peste 500 de copii vor fi vaccinaţi în Săptămâna Europeană a vaccinării


Intră acum și în grupul de

Şeful Serviciului epidemiologie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Ana Şvaiţer, a anunţat joi, că în cadrul Săptămânii Europene a vaccinării, 520 de copii din 21 localităţi ale judeţului vor fi vaccinaţi suplimentar împotriva poliomielitei, a difteriei şi tetanosului, dozele de vaccin suplimentare fiind deja repartizate în zonele respective. Aceasta a precizat că este vorba de localităţi în care trăiesc comunităţi de romi, dar şi cele greu accesibile din zone izolate, cele cu o acoperire vaccinală sub 95 la sută, vizaţi fiind copiii.

Ana Şfaiţer a spus că în teritoriul arondat Spitalului Judeţean Suceava sunt incluse 9 localităţi, Spitalului Municipal Rădăuţi 7 localităţi, Spitalului Orăşenesc Gura Humorului 4 localităţi, iar Spitalului din Câmpulungu Moldovenesc o localitate.

Pe tipuri de imunizări, 294 de copii vor primi o doză de vaccin antipoliomielitic, indiferent dacă au mai fost vaccinaţi înainte, iar 226 de copii, care au mai puţin de 5 doze în antecedente, vor fi vaccinaţi împotriva tetanosului şi a difteriei.
“Recomandăm vaccinarea şi la copiii înscrişi la medicul de familie şi la cei neînscrişi, pentru că e cea mai bună, rapidă, eficientă şi ieftină armă de luptă împotriva îmbolnăvirilor, de a reduce numărul surselor de infecţie. E şi cea mai sigură, datorită numărului mic de reacţii adverse şi de contraindicaţii. Vaccinarea salvează an de an milioane de vieţi. Deci, vaccinaţi-vă în perioada 27-30 aprilie!”, a declarat Ana Şfaiţer. Aceasta spune că medicii de familie au fost instruiţi deja şi ştiu ce au de făcut, iar în plus, la începutul acestei campanii, cei 10 mediatori pentru romi existenţi în judeţ şi cadre medicale vor informa populaţia din zonele menţionate despre importanţa vaccinării antiepidemice, în general.

Directorul DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a adăugat că îl miră unele campanii antivaccinare care se mai fac, precum cea împotriva virusului HPV, care determină apariţia cancerului de col uterin, demarată fără succes de minister, anul trecut, în contextul în care “niciun vaccin nu a fost introdus până nu a fost testat”. „E mai uşor să previi decât să tratezi. Eu recomand absolut orice vaccinare, pentru că peste tot unde s-a făcut, procentul îmbolnăvirilor a fost extrem de mic”, a precizat Alexandru Lăzăreanu.

Este al treilea an consecutiv în care DSP-ul desfăşoară această campanie, care are sloganul “Să prevenim, să protejăm, să vaccinăm!”, sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu participarea UNICEF şi coordonarea Institutului de Sănătate Publică Bucureşti şi a MSP. Scopul ei este, în primul rând, conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa vaccinării, îmbunătăţirea serviciilor de vaccinare, creşterea numărului de copii vaccinaţi, îmbunătăţirea comunicării în comunităţile de romi sau devaforizate.


Intră acum și în grupul de