DSP solicita tratarea la Spitalul Judetean a formelor usoare de gripa porcina


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava va solicita Comitetului Central de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Ministerului Sănătăţii ca tratamentul bolnavilor confirmaţi cu virusul A N1H1 pandemic din judeţ să se realizeze la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, respectiv în compartimentul special amenajat în cadrul secţiei de Boli infecţioase, şi nu la Iaşi, cum se procedează acum.

“Noi încercăm ca tratamentul să se facă la Suceava, pentru formele uşoare, dar pentru asta trebuie să avem şi aprobarea ministerului. Vrem să facem o regalare între secţiile de infecţioase, DSP şi Centrul Regional „Sf. Paraschiva” Iaşi. Am mai reduce din cheltuieli, mai ales că spitalul din Suceava poate susţine aceste tratamente. Acum sunt puţine cazuri iar Iaşul face faţă, dar când se vor înmulţi va fi foarte greu”, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă şeful DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei.

Acesta a făcut un apel şi către medicii de familie rugându-i să se deplaseze la pacienţii care acuză simptome respiratorii şi care fac parte din categoriile de risc – bătrâni, copii mici – pentru a evita supraaglomerarea cabinetelor şi răspândirea virusului AH1N1. „Trebuie să limităm în acest fel circuitul bolnavilor şi al virusului. Bolnavii vor aştepta la medicul de familie alături de copii, femei gravide care nu sunt infectaţi şi pot să le da virusul”, spune dr. Abiţei.

Referitor la deplasarea medicilor de familie la domiciliul bolnavilor, purtătoarea de cuvânt a Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti Suceava, medicul de familia Irina Badrajan, a declarat, tot luni, că este dificil ca un medic de familie să se deplaseze la bolnavi acasă în condiţiile în care un medic are 1400 de pacienţi, în medie, dar că medicii de familie suceveni vor face tot ce trebuie pentru ca situaţia să nu se agraveze.

„Este absolut imposibil să ne deplasăm la toate cazurile, nu putem pleca de la serviciu. Apoi, nouă deja ni s-au dat nişte instrucţiuni de la minister, de igienizare a spaţiului şi măsuri organizatorice în caz de pandemie, pe care trebuie să le respectăm. Sigur că vom face excepţie şi ne vom deplasa la copiii mici, la cazurile grave. La ţară, unde distanţele sunt mari, medicii se vor deplasa la domiciliu. Noi vom aprecia fiecare situaţie în parte şi vom proceda aşa cum e mai bine pentru pacient şi ca să reuşim să trecem de această situaţie care a devenit din ce în ce mai acută. Dar în limita posibilităţilor, fiindcă noi trebuie să fim prezenţi la cabinet 7 ore zilnic. Oricum, noi încurajăm populaţia să se prezinte la medicul de familie, dar să dea un telefon înainte pentru programare, pentru a nu încuraja transmiterea virusului în cadrul unei colectivităţi”, a afirmat Irina Badrajan.


Intră acum și în grupul de