Vaccinare in ritm de melc, impotriva virusului gripei pandemice


Intră acum și în grupul de

Numărul sucevenilor care s-au vaccinat pentru a se imuniza împotriva virusului pandemic A N1H1 este în continuare mic, de la o săptămână la alta cifrele cunoscând modificări foarte uşoare, deşi numărul deceselor a ajuns la 8. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava până acum s-au vaccinat cu CANTAGRIP 3.597 angajaţi din unităţile sanitare din judeţ, dintre care 1.932 sunt din Spitalul Judeţean Suceava, 66 de studenţi, 287 de elevi cu vârsta de peste 16 ani. De remarcat este faptul că din Vatra Dornei nu s-a vaccinat nici un elev.

Mult mai receptivi sunt însă bolnavii cronici, toate decesele înregistrate până acum survenind pe fondul gripei noi asociate cu alte boli. Până luni, 28 decembrie erau vaccinaţi 2.537 de cronici, cei mai mulţi-934 din zona Rădăuţi urmaţi de cei din Suceava-866.

Cât priveşte personalul din alte ministere / instituţii publice, până în momentul de faţă s-au imunizat 458 lucrători din care 226 ale MAI, deşi acestora li s-au repartizat 3.850 doze. Judeţul Suceava a primit pentru vaccinarea împotriva virusului AH1N1 29.500 doze, din care 16.200 au fost distribuite, restul fiind în depozitul DSP.

Până pe data de 27 decembrie erau vaccinaţi 6.945 de suceveni. „Populaţia trebuie să conştientizeze că virusul AH1N1 va face din ce în ce mai multe victime, iar singura metodă de protecţie e vaccinarea”, a declarat adjunctul DSP Suceava, Marinela Grădinaru.

„Trebuie ştiut că oricine poate contacta virusul, iar evoluţia bolii e imprevizibilă, putând varia de la o zi la alta, ajungând chiar la deces. În fiecare zi, la nivel naţional se declară noi decese, iar la noi în judeţ sunt din ce în ce mai multe cazuri. Instituţiile statului şi-au făcut datoria, au produs şi repartizat vaccinul, iar din acest moment fiecare persoană este responsabilă de ce se întâmplă mai departe. Trebuie să privim situaţia cu responsabilitate şi să înţelegem că numai prin vaccinare se poate asigura imunizarea faţă de virus”, a menţionat Marinela Grădinaru.

„Unii sunt reticenţi pentru că nu înţeleg că e un vaccin asemănător cu cel pentru gripa sezonieră, dar cu altă tulpină”, a subliniat şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.

Numărul deceselor în judeţ a ajuns la 8, ultimele două având loc săptămâna trecută. Este vorba despre o femeie de 52 de ani, din zona Humorului ce suferea şi de etilism cronic, tabagism ce a murit pe 22 decembrie şi un bărbat de 42 de ani, dintr-un sat de pe lângă Fălticeni, cu boli cronice asociate care a decedat pe 23 decembrie.

Primul deces prin gripă nouă din ţară a fost înregistrat la un bărbat din Siret, în vârstă de 43 ani, care a murit în data de 20 noiembrie. Următoarele două decese din judeţ au fost consemnate în prima săptămână a acestei luni, la o femeie de 36 ani, din zona Rădăuţi şi la un bărbat de 37 ani, din Fălticeni.

Cel de al patrulea caz de deces în urma contactării virusului gripei noi A N1H1 s-a consemnat duminică, 6 decembrie, la un bărbat, de 52 de ani, din Rădăşeni- zona Fălticeni pe fondul unor boli asociate- insuficienţă renală cronică, şoc toxico-septic şi etilism cronic la care s-a adăugat şi infecţia cu virusul pandemic.

Pe data de 20 decembrie, un sucevean în vârstă de 52 de ani a decedat la Spitalul de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi, după ce a fost transportat acolo cu Ambulanţa de la Spitalul Judeţean Suceava, fiind confirmată prezenţa virusului pandemic A N1H1, iniţial fiind diagnosticat cu insuficienţă respiratorie severă şi bloc alveolo-arterial.


Intră acum și în grupul de