Serbarile Zapezii de la Dorna si Campulung, supravegheate de jandarmii montani


Intră acum și în grupul de

În timpul manifestărilor prilejuite de „Serbările Zăpezii” de la Vatra Dornei, Jandarmeria Suceava asigură desfăşurarea în bune condiţii a manifestărilor cultural-artistice organizate la nivelul staţiunii, misiunea având un caracter preponderent preventiv. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Suceava, căpitan Bogdan Cornaci, în perioada 29-31 ianuarie a.c., aproximativ 30 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică în staţiune. Jandarmii montani vor fi prezenţi pe cele două pârtii de schi din Vatra Dornei, la cabana Telescaun, precum şi în zona în care se organizează spectacolele, fiind în măsură să intervină în caz de tulburare a ordinii publice sau pentru sprijinirea membrilor Salvamont în situaţii de accidentări pe pârtie sau de rătăcire a turiştilor pe traseele montane.

De asemenea, zilnic, echipe mixte de salvamontişti şi jandarmi vor desfăşura activităţi în sprijinul turiştilor, atât pentru informarea acestora cât şi pentru prevenirea producerii unor accidente în zona pârtiilor de schi.

În aceeaşi perioadă, jandarmii montani din Câmpulung Moldovenesc vor asigura măsurile de ordine ocazionate de manifestările cultural-artistice şi sportive organizate în localitate în cadrul „Programului naţional extraşcolar de vacanţă SERBĂRILE ZĂPEZII – ediţia a III-a 2010”. De asemenea, zilnic, echipe de salvamontişti şi patrule de jandarmi vor desfăşura activităţi pentru informarea şi sprijinirea turiştilor, pe traseul Izvorul Alb – Schit – Cabana Rarău.

„Având în vedere afluenţa mare de public, în special la spectacolele organizate în apropierea pârtiilor, recomandăm participanţilor la manifestări să respecte indicaţiile organizatorilor şi jandarmilor aflaţi în dispozitivul de ordine publică, iar în situaţia producerii unor fapte antisociale, să solicite sprijin la numărul unic de urgenţă 112. De asemenea, turiştii trebuie să nu folosească, pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement, automobile sau orice alt tip de vehicul, să nu coboare pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement, utilizând sănii, dispozitive improvizate sau alte materiale şi să nu acceadă pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement utilizând alt echipament decât cel adecvat pentru practicarea schiului şi snowboard-ului” precizează căpitanul Cornaci.

O dată cu creşterea numărului turiştilor în zona montană, posturile de jandarmerie montană în Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Cîrlibaba, Vatra Moldoviţei, Broşteni şi Gura Humorului au intensificat acţiunile în aceste localităţi, pe traseele turistice şi în zonele unde este posibil să se producă evenimente, fiind pregătite să intervină în situaţii de urgenţă, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale. Aproximativ 35 de jandarmi montani acţionează zilnic pentru menţinerea unui climat de linişte, prevenirea şi combaterea infracţiunilor, îndrumarea şi informarea turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate.

În dotarea posturilor montane sucevene se regăsesc echipamentul adecvat zonei muntoase (corturi, echipament de schi şi de alpinism etc.), 2 ATV-uri (la Vatra Dornei şi Gura Humorului), cu ajutorul cărora se poate ajunge în zonele mai greu accesibile, precum şi trei câini de serviciu specializaţi în misiuni de însoţire şi intervenţie (la Vatra Dornei, Cîmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului). Jandarmii montani au urmat cursuri de specializare la Centrul Montan de Pregătire al Jandarmeriei din Sinaia, care au vizat iniţierea în schi şi alpinism, acordarea primului ajutor şi intervenţia montană.

Pentru buna îndeplinire a misiunilor în zona montană, jandarmii dorneni au în dotare câinele de serviciu Lasa, un ciobănesc german în vârstă de 6 ani, specializat în domeniul căutării victimelor avalanşelor şi intervenţiilor în zone greu accesibile în condiţii specifice anotimpului rece. Echipa chinologică formată din plt. Cruceanu Constantin şi Lasa, una din cele 9 echipe de acest gen din ţară, a participat în lunile ianuarie-februarie 2008 la un stagiu de pregătire de 5 săptămâni coordonat de un specialist de la Centrul Naţional de Pregătire Chinologică al Jandarmeriei Naţionale Franceze, în cadrul căruia participanţii au fost instruiţi cu privire la căutarea sub zăpadă a victimelor avalanşelor şi a persoanelor dispărute.

De la începutul anului 2010, jandarmii şi salvamontiştii dorneni au intervenit în mai multe situaţii pentru acordarea de sprijin persoanelor care au suferit accidentări pe pârtie.


Intră acum și în grupul de