Pentru seriile anterioare de candidati, unele discipline la BAC se vor echivala (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

La examenul de bacalaureat din judeţul Suceava s-au înscris 6.678 de candidaţi din promoţia curentă, la care se mai adaugă 73 de candidaţi din promoţiile anterioare, absolvenţi care fie nu au susţinut BAC-ul, fie au fost respinşi la una din probe şi implicit au picat examenul. Din acest an, bacalaureatul a suferit modificări importante, iar probele orale vor fi date în perioada 15-17 februarie 2010, la limba şi literatura română, iar între 19 – 29 aprilie 2010 va avea loc evaluarea competenţelor digitale.

Elevii care deţin deja un certificat de competenţe nu vor mai da probele de limbă străină sau de competenţe digitale, ci trebuie doar să depună la secretariatul şcolii unde vor da examenul de bacalaureat o cerere şi o copie legalizată a certificatului.
Verificarea competenţelor în limba modernă va avea loc între 31 mai – 4 iunie 2010.

După încheierea anului şcolar, vor avea loc probele scrise ale examenului, prima dintre acestea fiind programată pe 28 iunie 2010, la limba şi literatura română. Urmează apoi, pe 30 iunie 2010, proba obligatorie a profilului, iar pe 1 iulie 2010 se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării. Pe 2 iulie 2010 se vor afişa rezultatele şi se vor putea depune eventualele contestaţii.
Rezultatele finale se vor afişa pe 7 iulie 2010.

Pentru că existau cazuri în care candidaţii din promoţiile anterioare respinşi la anumite probe la examenul de BAC anul trecut, disciplinele respective nu se mai regăseau în BAC-ul din acest an, şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete, spune că materiile şcolare se vor echivala.

„Sunt discipline care se echivalează cu altele. Apar tot felul de discuţii din cauza faptului că cei din seriile vechi nu sunt obişnuiţi cu acest tip de BAC. Dacă pentru fiecare serie ar trebui să facem câte un tip de examen, nu ar mai da BAC-ul deloc”, a declarat Petru Carcalete.

Precizăm că pe 15 ianuarie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării propunea o nouă metodologie de Bacalaureat care să reglementeze şi situaţia elevilor care au absolvit 12 clase în anii trecuţi. „Modul în care elevii vor susţine examenul de Bacalaureat este prima problemă pe care trebuie să o rezolvăm. Am propus ca absolvenţii de liceu din anii anteriori să susţină un examen diferit şi separat faţă de cei care au terminat liceul anul acesta, fapt ce este în favoarea ambelor categorii”, a spus secretarul de stat Oana Badea.

Prin acest proiect, absolvenţii de liceu din anii anteriori care vor susţine Bacalaureatul anul acesta, au posibilitatea de a-şi echivala probele orale cu cele de competenţe. „Astfel, ei vor susţine doar proba de competenţe digitale”, a explicat Oana Badea.


Intră acum și în grupul de