Virozele, in trend descendent


Intră acum și în grupul de

Cazurile de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare raportate de medicii din judeţul Suceava către Direcţia de Sănătate Publică Suceava arată o scădere după ce, în urmă cu trei săptămâni numărul acestora indica o cifră îngrijorătoare de 2.500. Astfel, potrivit raportului prezentat de DSP Suceava, în perioada 29 martie – 04 aprilie s-au înregistrat doar 680 de infecţii acute ale căilor respiratorii, în timp ce numărul pneumopatiilor a fost de 226.

Pe de altă parte, numărul mic poate fi pus pe seama faptului că în săptămâna premergătoare sărbătorilor pascale populaţia a fost preocupată mai mult de pregătiri şi s-a neglijat, mergând pe auto medicamentaţie. Aceeaşi situaţie este de aşteptat şi în privinţa raportărilor din această săptămână când mulţi medici de familie nu s-au prezentat la cabinete. Pe de altă parte, medicii de familie se află în protest. De joi, la fel ca şi colegii lor din ţară, aceştia au refuzat să mai elibereze pacienţilor reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale, din cauza noilor prevederi din Contractul cadru pe 2010 care le diminuează drastic veniturile, aducându-i în pragul falimentului.

Mai exact, medicii de familie protestează faţă de publicarea Contractului cadru pe 2010 în altă formă decât cea convenită la consultări, cea mai mare nemulţumire fiind legată de scăderea punctajului alocat fiecărei grupe de vârstă, care le va micşora dramatic veniturile şi le va închide cabinetele în care lucrează.

Conform raportului, săptămâna trecută, cele mai multe infecţii acute de căi respiratorii superioare au fost înregistrate la copiii între 5-14 ani, categorie de vârstă la care s-au raportat 179 cazuri, urmată de 1-4 ani cu 177 cazuri şi 15-29 de ani cu 1157 cazuri. Din totalul celor 680 cazuri de boală, 57 au fost spitalizate.

În săptămâna 29 martie – 4 aprilie, numărul îmbolnăvirilor prin pneumopatii indică cifra de 226, din care 46 la categoria de vârstă 30-64 de ani, 36 la 5-14 ani, 34 la 15-29 ani, 49 la 1-4 ani, 34 sub 1 an şi 27 la bătrâni de peste 65 ani. Din totalul cazurilor de boală, 77 au necesitat internare.

În perioada de referinţă, gripa sezonieră a afectat două persoane, din care una a avut nevoie de spitalizare.

Săptămâna trecută nu s-a administrat nici o doză de Cantgrip, vaccin necesar imunizării împotriva gripei noi. Până pe data de 4 aprilie un număr de 38.667 de suceveni erau vaccinaţi împotriva virusului A H1N1.


Intră acum și în grupul de