Cornul, laptele si… marul


Intră acum și în grupul de

Dacă în cadrul Programului „Cornul şi laptele” lucrurile sunt puse la punct în judeţul Suceava, cunoscându-se firmele şi preţurile la care sunt livrate produsele, pentru mere mai trebuie aşteptat. De programul „Cornul şi laptele” vor beneficia în anul şcolar 2010 – 2011 un număr de 33.631 de elevi din clasele I – IV, 34.754 de elevi din clasele V – VIII şi alţi 21.800 de preşcolari.

Firmele care au câştigat licitaţiile de anul trecut organizate de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava sunt acelaşi care au adjudecat şi în acest an licitaţiile privind furnizarea în şcoli a produselor de lapte şi de panificaţie. Este vorba de firma Dorna SA în cazul furnizării produselor lactate şi de asocierea de firme ce a avut ca lider societatea Parissiene a la VYS, cu sediul în comuna Fântâna Mare şi punct de lucru în municipiul Fălticeni.

Preţul oferit şi acceptat de CJ Suceava de Dorna SA a fost de 0,64 de lei cutia de 200 de mililitri de lapte/zi/elev. În cei priveşte pe cei de la Parissiene a la VYS, ei au venit la licitaţie în asociere cu firmele MOPAN SA, Buzdrea Com Fălticeni şi SAVA Cazac SNC Broşteni. Preţul cu care această asociere de firme s-a angajat să furnizeze în şcoli produse de panificaţie este de 0,3 lei/80 de grame/zi/elev.
Din acest an cornului şi laptelui i se alătură şi mărul. Hotărârea de Guvern care stabileşte bugetul pentru merele care vor fi distribuite elevilor, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli în anul şcolar 2010-2011 arată că beneficiarii vor primi gratuit, din data de 1 noiembrie a.c., mere, în limita valorii zilnice de 0,3 lei/zi/ elev.

La nivelul judeţului, suma totală alocată programului pentru acest an şcolar este de 2,057 milioane lei (aproape 480.000 de euro). Din această sumă, până la sfârşitul anului 2010, suma de 683.808 lei este alocată achiziţiei de mere.
Merele se vor cumpăra prin achiziţie publică, în urma licitaţiilor.

Pe de altă parte medicii spun că această combinaţie este periculoasă pentru copii putând afecta tubul digestiv. „Laptele şi mărul împreună dau o rezultantă proastă asupra tubului digestiv. Copiii vor mânca fructele şi vor bea laptele, cel mai probabil pe stomacul gol, şi în acest caz vor da în diaree şi vor suferi tulburări digestive”, susţine Irina Badrajan, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava menţionând că „ideea ca micuţii să mănânce un fruct este excelentă, însă nu în combinaţie cu lapte”.

Purtătorul de cuvânt al medicilor de familie este de părere că autorităţile ar trebuie să aleagă între a le oferi şcolarilor cornul în combinaţie cu laptele sau cornul în combinaţie cu mărul.
Pe de altă parte autorităţile sucevene spun că potrivit legislaţiei, merele vor fi distribuite şcolarilor şi preşcolarilor în ultima pauză iar laptele şi cornul în prima pauză.


Intră acum și în grupul de