Birocratia afecteaza si bursele doctorale din programul european accesat de Universitatea „Stefan cel Mare”


Intră acum și în grupul de

Toţi indicatorii Proiectului european de burse doctorale de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, au fost îndepliniţi după al doilea an de desfăşurare, cu excepţia stagiilor în străinătate ale doctoranzilor, care s-au scurtat din cauza finanţării venite cu întârziere. Potrivit prof. univ. dr. Horia Bârleanu, managerul de proiect, doar 9 din cei 28 de doctoranzi cuprinşi în program au participat la stagii de studiu şi cercetare în universităţi din ţări europene, cu durata de doar 3 luni, în loc de 8 luni.

Totodată, din acelaşi motiv au fost restricţionate invitaţiile către profesori, cercetători din străinătate şi din ţară, care trebuiau să vină la Suceava, dar şi deplasările doctoranzilor la conferinţe şi congrese.

Situaţia este similară cu cea din luna septembrie a anului trecut, după primul an de desfăşurare a programului, când din cauza tergiversării finanţării nu au fost bani pentru bursele doctoranzilor timp de 3 luni, problema fiind rezolvată din banii universităţii sucevene. „Nu s-a îndeplinit indicatorul la mobilităţi decât 50%, fiind stagii de doar 3 luni din cauza finanţării. Au plecat 9 doctoranzi din 28 din cauză că cererile de rambursare primesc rezolvare foarte târziu. Avem 3 cereri de rambursare depuse în vară, bunul de plată a fost dat, dar banii nu au venit, a 4-a cerere de rambursare fiind depusă recent. Astfel că am restricţionat plecarea şi am rezolvat cu banii doar pentru cei 9. Doctoranzii de la ştiinţe socio-umane au plecat primii şi s-au întors cu rezultate foarte bune, nu s-au simţit umiliţi, nici mai puţin dotaţi decât confraţii lor de acolo. Cum se primesc următorii bani pleacă următoarea serie”, a declarat joi, prof. Bârleanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ironia sorţii este că există bani suficienţi prin proiect, dar demersurile de alocare a lor sunt anevoioase, iar banii ajung prea târziu. Mai mult, nici n-au putut fi cheltuiţi toţi: „ Am făcut act adiţional prin care am restrâns bugetul şi am renunţat la jumătate, circa 50 miliarde lei vechi, pentru că nu am putut cheltui banii. Iniţial au fost 111 miliarde”, a spus managerul de proiect.

Proiectul este plin însă de satisfacţii de natură ştiinţifică, rezultatele obţinute de cei 28 de doctoranzi fiind meritorii. Numai note de 9 şi 10 şi calificative de foarte bine, participări cu lucrări ştiinţifice la diverse manifestări, cercetare avansată în centre universitare importante din Europa, publicări în revista semestrială „DOCT-US” editată în cadrul „Doctoral Burses at USV”.

Este singura şcoală doctorală care scoate o revistă de specialitate pentru doctoranzi, cu articole ale acestora, experţilor de la universităţi străine şi din ţară, profesori cercetători din România şi străinătate „E un program necesar pentru că va crea o generaţie nouă, europeană. Una din obligaţiile esenţiale ale doctoranzilor, în afară de aceea de a-şi face lucrarea de doctorat, este mobilitatea într-o universitate mare din Europa, ceea ce face ca tinerii să devină altfel de oameni, cu o altă mentalitate, altă gândire, cu o bază de date importantă care le oferă un bagaj îmbunătăţit de cunoştinţe”, a mai spus Horia Bârleanu.

Programul european de burse doctorale se desfăşoară în cadrul Programului „Investeşte în oameni”.

Universitatea “Ştefan cel Mare” se află printre cele 26 de universităţi din ţară care desfăşoară un proiect de burse doctorale în premieră pentru România, din fonduri europene, începând din 1 octombrie 2008.

Finanţarea iniţială a fost de peste 10 milioane lei, 85% fiind fonduri europene, 1,5 milioane fiind contribuţia statului român iar 208.359 lei a Universităţii „Ştefan cel Mare”.


Intră acum și în grupul de