Cu raie si paduchi la scoala (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Deşi puţini la număr, la efectuarea triajului epidemiologic la început de an şcolar, încă se depistează elevi cu păduchi şi râie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu au fost examinaţi 96.000 de preşcolari şi elevi din şcoli primare, gimnazii, şcoli speciale şi licee.

Astfel, au fost depistaţi cu păduchi (pediculoză) 347 de copii, din care 275 din şcoli generale, 24 fiind găsiţi cu râie (scabie).
Cele mai multe astfel de cazuri sunt în mediul rural, iar în această situaţie asistenţii comunitari şi mediatorii romi trebuie să intervină în nucleul familiei, pentru a remedia problema.

„Au mai fost găsiţi 694 de copii cu angină – 309 în şcoli generale, 228 în licee, 148 în grădiniţe – şi 24 de cazuri de angină cu streptococ”, a precizat Adrian Popescu.
Acesta a subliniat că DSP Suceava asigură tratamentul gratuit pentru anghina cu streptococ, scabie şi pediculoză, astfel că medicii şcolari din mediul urban şi medicii de familie din rural ce au în supraveghere unităţi şcolare sunt aşteptaţi la sediul instituţiei pentru a ridica medicamentele.

Pe de altă parte, şeful departamentului de control din cadrul DSP Suceava, Ludovic Abiţei atrage atenţia în special asupra depistării şi tratării la timp a anginei cu streptococ, deoarece poate cauza boli mai grave, precum reumatism cronic, stenoză mitrală şi insuficienţă cardiacă. „Noroc că acest streptococ a rămas sensibil la penicilină, dar se pot recomanda şi alte scheme de tratament care au la bază tot penicilină. Părinţii trebuie să înţeleagă că nu-i de joacă cu anginele cu streptococ, restul sunt angine care nu au nevoie decât de tratament simptomatic”, a spus Ludovic Abiţei.

Anginele sunt afecţiuni inflamatorii de origine virală în 70-80% din cazuri, restul de 10-15% având origine bacteriană.


Intră acum și în grupul de