Infectiile respiratorii fac ravagii printre copii


Intră acum și în grupul de

Mai bine de jumătate dintre persoanele afectate de viroze săptămâna trecută sunt copii. Deşi Direcţia de Sănătate Publică Suceava a avertizat părinţii asupra pericolului apariţiei infecţiilor respiratorii la copii, recomandu-le să nu-i trimită în colectivităţi dacă apar primele semne de boală, în judeţ se înregistrează un număr tot mai crescut de asemenea cazuri. În ultima săptămână, au ajuns la medic 2425 de persoane diagnosticate cu infecţie acută la căile respiratorii superioare (IACRS).

Conform datelor, săptămâna trecută, cele mai multe infecţii acute de căi respiratorii superioare au fost înregistrate la copiii cu vârste între 5-14 ani, categorie la care s-au raportat de către medici 740 cazuri, 0-4 ani cu 708 cazuri, urmată de tinerii între 15-29 de ani cu 402 cazuri. La adulţii între 30 şi 64 de ani s-au semnalat 303 viroze iar la bătrâni de peste 65 de ani 192. Din totalul celor 2425 cazuri de boală, 64 au fost spitalizate dintre care 38 au fost copilaşi de până la 4 ani.

IACRS reprezintă infecţia bruscă, difuză, ce cuprinde simultan sau secvenţial segmente superioare ale căilor prin care circulă aerul spre plămâni. Ea poate debuta cu agitaţie, indispoziţie, lipsa poftei de mâncare, strănut, frisoane. Apoi poate apărea febra moderată sau mare, scurgeri nazale, tuse cu sau fără expectoraţie şi durere cu multiple localizări: ceafă, frunte, pomeţi, urechi, gât, spun medicii.

În unele cazuri, infecţia se poate extinde spre căile respiratorii inferioare: laringe, trahee, bronhii, plămâni, copiii, vârstnicii, bolnavii cronici, gravidele şi alte grupuri considerate „cu risc crescut” sunt mai expuse la infecţii ale aparatului respirator superior şi pot face mai frecvent forme grave, cu complicaţii şi decese. Pentru a preveni infecţiile căilor aeriene superioare trebuie să se protejeze aceste categorii cu risc crescut, prin evitarea aglomeraţiilor, aerisirea încăperilor, printr-o alimentaţie cu structură echilibrată, mişcare în aer liber, prin alternarea eforturilor fizice şi intelectuale cu repausul.

Medicii nu recomandă consumul antibioticelor la primele semne de boală, întrucât nu au niciun efect în infecţiile virale, ci prezentarea de la medic.

Şi numărul cazurilor de pneumopatie acută este în creştere la Suceava, în săptămâna 4-10 octombrie, faţă de perioada precedentă, fiind raportate 682 de cazuri, cu circa 200 mai multe ca săptămâna trecută.

Cele mai multe, în număr de 177 s-au înregistrat la grupa de vârstă 0-4 ani, urmată de cei între 5-14 ani cu 159 îmbolnăviri, 15-29 ani cu 112 cazuri, adulţii între 30-64 ani cu 136 cazuri înregistrate, şi bătrâni peste 65 de ani cu 98 cazuri. Din totalul cazurilor de boală, 79 au necesitat internare, 55 fiind copilaşi până la 4 ani.


Intră acum și în grupul de