Oaspeti din strainatate la Scoala nr. 8 Suceava


Intră acum și în grupul de

Cadre didactice din Turcia, Spania, Portugalia, Polonia, Suedia au sosit luni, la Şcoala Nr. 8 Suceava, unde vor sta câteva zile şi vor face împreună cu profesorii şi elevii de la şcoala gazdă, o „Călătorie culturală prin intermediul jocurilor tradiţionale”. Acţiunea este prima mobilitate din cadrul unui proiect european multilateral, pentru desfăşurarea căruia şcoala respectivă a câştigat un grant în valoare de 24.000 de euro.

Grupul profesorilor străini format din 15 cadre de diverse profile, a fost primit în holul şcolii de elevi, în mod tradiţional, cu colac şi sare. Dascălii străini vin de la diverse şcoli primare sau gimnazii din ţările menţionate, remarcând din start că şcoala care i-a primit arată foarte bine.

„Considerăm că acest proiect care se va desfăşura în următorii 2 ani va fi cu activităţi benefice atât pentru noi, cadrele didactice cât şi pentru elevii noştri. Elevii vor fi implicaţi în jocuri foarte interesante, fiindcă prin intermediul jocului copiii reuşesc să socializeze foarte bine, se dezvoltă fizic, dar şi intelectual. Să recunoaştem, lor le place să se joace, şi trebuie s-o facă interactiv, în detrimentul jocurilor la computer. Ne dorim sincer ca relaţia noastră de colaborare să dureze mult mai mult decât activitatea din cadrul proiectului”, le-a spus oaspeţilor directorul şcolii, prof. Carmen Sima.

Profesorii străini vor asista la ore, pentru a-şi face o idee despre sistemul sucevean de predare. „Va fi şi un schimb de experienţă şi de bune practici fiindcă ne dorim şi o perfecţionare a noastră ca profesori. Profesorii invitaţi vor aplica la clase jocuri tradiţionale specifice lor. Vor fi implicaţi şi elevii din clasele primare şi cei de gimnaziu”, a mai spus Carmen Sima.

Proiectul „Călătorie culturală prin intermediul jocurilor tradiţionale” are o durată de 2 ani şi va cuprinde 24 de mobilităţi de cadre didactice şi elevi cu vârsta peste 12 ani, care vor pleca în cele 5 ţări partenere. „Prin activităţile proiectului urmărim să stimulăm respectul reciproc şi înţelegerea valorilor naţionale în raport cu alte valori europene. Ca rezultat, realizat prin comunicare cu partenerii din proiect şi împărtăşirea exemplelor de bune practici, vizăm întărirea ideii de apartenenţă la spaţiul european, ca membri ai Uniunii Europene, şi îmbogăţirea culturii europene”, a mai precizat Carmen Sima.

La finalul proiectului, printre produsele finale, participanţii vor realiza o culegere de jocuri tradiţionale din ţările lor, un DVD cu jocurile create şi desfăşurate în proiect de fiecare ţară şi un festival al jocurilor care va avea loc în Turcia, în 2012.


Intră acum și în grupul de