Jucarii si dotari pentru gradinitele din judetul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Grădiniţele din localităţile sucevene Plai-Vicovu de Sus, Bogata- Baia, Dumbrava-Cornu Luncii, Spinărie-Berchişeşti, Moldova Suliţa şi Voitinel vor fi dotate cu jucării şi materiale didactice prin Proiectul pentru Educaţie Timpurie Incluzivă (PETI). Potrivit şefului IŞJ Suceava, Petru Carcalete Banca Mondială asigură o finanţare 6,1 milioane de euro iar Guvernul României 1,7 milioane euro.

„Aceste grădiniţe vor fi unităţi pilot în cadrul acestui proiect, alături de alte grădiniţe din 21 de judeţe din ţară. Proiectul face parte din Programul de Incluziune Socială, care se desfăşoară în perioada 2007-2011 şi care îşi propune, printre altele, includerea populaţiei rome în strategia şi programele Ministerului Educaţiei, crearea şi îmbunătăţirea condiţiilor educaţionale pentru a fi respectate standarde minime de funcţionare în şcolile cele mai sărace din cele mai dezavantajate comunităţi identificate”, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful IŞJ Suceava.

În cadrul proiectului va fi format câte un formator din fiecare judeţ, iar grădiniţele vor fi dotate şi cu materiale promoţionale, consumabile şi cărţi pentru biblioteca preşcolarilor. Totodată, personalul din grădiniţe şi din zonele apropiate va participa la un curs 30 ore, în total urmând a fi formate 175 cadre la nivelul judeţului. Tot în cadrul proiectului, la Pătrăuţi, va fi creat şi dotat un Centru de Resurse pentru Părinţi.

Un alt proiect al ministerului, cel pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET), componenta 3, va aduce materiale didactice şi jucării tuturor grădiniţelor din reţeaua şcolară suceveană, şeful IŞJ Suceava precizând că primele două loturi de jucării au sosit deja în judeţ, iar marţi a început distribuirea lor.

Componenta menţionată se referă la dezvoltarea capacităţii sistemului de a oferi servicii de calitate prin dotarea grădiniţelor cu material didactic, jocuri educative şi alte materiale necesare procesului de educaţie timpurie a copiilor de la 3 la 6-7 ani. În cadrul ei se vor înfiinţa o reţea de Centre de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare (CRED) şi servicii specifice pentru copiii cu vârste între 0 -6/7 ani cu dizabilităţi şi nevoi speciale.

În judeţ, au fost înfiinţate şi dotate 16 CRED şi s-au încheiat parteneriate cu primăriile şi cu alte organizaţii, instituţii, centre, agenţii în beneficiul copiilor mici.

„Fiecare CRED şi-a elaborat un catalog de servicii, în funcţie de
nevoile identificate în comunitate şi oferă constant servicii copiilor, părinţilor, cadrelor didactice”, a precizat şeful IŞJ.

Finanţarea acestui proiect este asigurată de Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.


Intră acum și în grupul de