Bani mai multi pentru Spitalul Judetean daca devine spital clinic


Intră acum și în grupul de

Bugetul obţinut de Spitalul Judeţean Suceava de la Casa de Sănătate ar putea creşte cu aproximativ 10%, în cazul în care unitatea s-ar transforma în spital clinic. Potrivit conducerii unităţii medicale, dacă va deveni spital clinic, atunci acesta va primi o finanţare mai bună pe caz rezolvat, ceea ce ar însemna că bugetul actual în valoare de 800 de miliarde de lei vechi ar ajunge la aproape 880 de miliarde. Suma suplimentară ar acoperi finanţarea spitalului pentru două luni.

Statutul de spital clinic va determina Ministerul Sănătăţii să aloce fonduri pentru dotarea cu noi echipamente medicale. În ceea ce priveşte cazarea rezidenţilor ce ar putea lucra în spital, problema este rezolvată ca urmare a implicării Consiliului Judeţean şi Primăriei. Cele două instituţii le pot oferi locuinţe medicilor rezidenţi contra unei chirii modice. Rezidenţii vor suporta şi costul utilităţilor.

Universitatea de Medicină şi farmacie Iaşi şi-a dat acordul de colaborare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, care va deveni o bază de pregătire practică pentru medicii rezidenţi de la Iaşi.

Conducerea unităţii medicale judeţene sucevene a solicitat facultăţii 20 de rezidenţi din toate specialităţile, printre care chirurgie generală, cardiologie, urologie, neurologie. Pregătirea rezidenţilor se va face sub supravegherea şefilor de secţie, a medicilor doctori în ştiinţă din spital, spitalul sucevean având 17 medici doctori în ştiinţă dar şi condiţii bune de lucru pentru rezidenţi.

Conform estimărilor Consiliului Judeţean Suceava, în subordinea căruia se află spitalul, parteneriatul ar putea să înceapă din luna ianuarie a anului viitor, pregătirea rezidenţilor la Suceava fiind primul pas spre transformarea spitalului sucevean în spital clinic, lucru pentru care va avea nevoie de aprobarea ministerului de resort.

Pe de altă parte, ca extensie a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, de anul academic viitor, trei secţii de medicină vor funcţiona la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, respectiv, Nutriţie şi dietă, Balneo-fizioterapie şi Tehnică dentară. „Este nucleul care va constitui viitoarea facultate de medicină a universităţii noastre”, a declarat rectorul Adrian Graur. Acesta a precizat că anul viitor se va depune dosar de acreditare pentru cele 3 specialităţi, care până atunci vor funcţiona ca extensie a universităţii ieşene, cu profesori de acolo , dar şi cadre sucevene.


Intră acum și în grupul de