Sindicalistii din invatamant nu vor ca salariile profesorilor din Suceava si Botosani sa scada pentru a fi uniformizate


Intră acum și în grupul de

Profesorii sindicalişti din celelalte judeţe nu vor ca salariile majorate ale cadrelor didactice din judeţele Suceava şi Botoşani în urma hotărârilor instanţelor să fie diminuate în scopul uniformizării salariilor, ci retribuţiile celorlalţi să ajungă la nivelul acestora. „Poziţia noastră este extrem de clară. Suntem de acord cu uniformizarea, dar să se aplice legea 221. Adică toţi profesorii să primească în plus cei 33%, nicidecum să dăm salariile celor care au câştigat precum Suceava sau Botoşani, în jos”, a declarat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

De altfel, nici în aceste judeţe situaţia nu este generală, la nivelul tuturor şcolilor. O parte din procese încă sunt pe rol, iar alţi profesori încă nu au apucat să ceară în instanţă mărirea salarială.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au anunţat că economia nu permite majorarea salariilor mai mult decât s-a făcut până acum, o eventuală creştere a salariilor profesorilor echivalând cu concedierea a 100.000 de bugetari.
De asemenea, o eventuală majorare a salariilor profesorilor necesită fie creşterea impozitelor, spun reprezentanţii ministerului, ceea nu este de dorit pe o perioada de revenire economică, fie renegocierea nivelului de deficit excesiv, ceea ar fi greu de obţinut.

În opinia acestora, singura posibilitate de majorare a salariilor profesorilor ar fi de micşorare a cheltuielilor de investiţii şi capital, ce presupune încetinirea creşterii economice şi reducerea numărului de locuri de muncă din sectorul economic.
Reprezentanţii MFP precizează că, în cazul profesorilor care au câştigat în instanţă majorarea salarială de 50%, se va ţine cont de programul de eşalonare stabilit prin Ordonanţa 71, respectiv 34% din valoarea totală a sumelor care trebuie acordate vor fi plătite în 2012 , 33% vor fi achitate în 2013 şi 33% în 2014.

Sindicaliştii din Educaţie resping varianta Guvernului de-a plăti eşalonat majorările salariale câştigate în instanţă. Ei spun că vor ataca la CEDO decizia Guvernului de-a nu plăti imediat banii care li se cuvin profesorilor.

De altfel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a dat câştig de cauză profesorilor, iar statul este obligat să le plătească acestora salariile majorate cu 33%.


Intră acum și în grupul de