Au scazut vanzarile la algocalmin dupa ce nu mai poate fi cumparat fara reteta


Intră acum și în grupul de

În farmacii, sucevenii cer în continuare algocalmin fără a avea reţetă de la medic, însă primesc produse similare. „Oamenii vin şi cer pentru că nu ştiu că nu mai eliberăm acest medicament fără reţetă. Dacă a apărut hotărârea în Monitorul Oficial nu avem ce face, le cerem să revină cu reţetă, dar mulţi sunt nemulţumiţi pentru că nu se duc să stea la uşa medicului pentru nişte algocalmin. Atunci le oferim alternative”, a spus o farmacistă de la un punct din cartierul sucevean Obcini.

Acesta a precizat că algocalminul era cel mai bine vândut medicament împotriva durerii şi a febrei, fiind un produs mai uzual decât antinevralgicul şi paracetamolul. „Era un medicament clasic şi fiecare avea grijă să nu-i lipsească din casă”, a mai spus farmacista, subliniind că de la interzicerea comercializării libere, cererea acestuia a scăzut, foarte puţini fiind cei care vin cu reţetă.

Algocalminul şi celelalte analgezice care conţin metamizol nu mai pot fi eliberate de farmacii, fără reţetă, până la 1 aprilie. Metamizol mai conţin preparatele farmaceutice Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin .

Decizia a fost luată de Agenţia Naţională a Medicamentului, după ce un studiu a arătat că metamizolul duce la apariţia unei boli grave numită agralonucitoză. Afecţiunea se manifestă prin scăderea celulelor neutrofile din sânge care afectează imunitatea organismului.


Intră acum și în grupul de