Lucian Harsovschi: „Toti proprietarii de apartamente trebuie sa isi reabiliteze fatadele blocurilor”. Afla aici pana la ce data este obligatorie reabilitarea termica a locuintelor, si amenzile aferente nerespectarii legii (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harşovschi a făcut luni un apel către suceveni, care până la data de 11 august sunt obligaţi să îşi izoleze termic locuinţele, conform legii 153/2011.

„Legea 153/2011 care prevede măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aşa-numita << lege a faţadelor >> , intră în vigoare la data de 11 august 2011. Ea prevede ca toţi proprietarii de apartamente să îşi reabiliteze faţadele blocurilor. Mai exact, acolo unde nivelul de degradare pune în pericol sănătatea, viaţa şi integritatea fizică, siguranţa populaţie, trebuie făcută această izolare termică”, a declarat viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi.

El a precizat că această reabilitare termică se face pe banii proprietarilor, singura facilitate asigurată din partea Guvernului României fiind subvenţionarea dobânzii. În cazul în care se apelează la un credit bancar, Guvernul României subvenţionează dobânda totală, prin urmare, persoanele care împrumută 1.000 lei, vor returna exact aceeaşi sumă la bancă.

„Se prevede ca în trei luni de zile de la apariţia acestei legi, primăriile să îşi facă o bază de date cu toate blocurile din municipiul Suceava, privind starea lor actuală. Se doreşte a şti dacă blocurile sunt, sau nu reabilitate. În această privinţă, la data de 1 august am semnat o adresă către asociaţiile de proprietari în care îi rugăm ca până la data de 30 septembrie, fiecare asociaţie să ne transmită o bază de date cu privire la imobilele reabilitate, nereabilitate, sau reabilitate parţial, precum şi ce sistem de acoperiş au. Urmărim ca până la data de 30 septembrie să avem o bază de date la Primăria Suceava în această privinţă”, a explicat viceprimarul Sucevei.

Totodată, el a menţionat că pe lângă aceste notificări, fiecare asociaţie trebuie să transmită dacă există situaţii grave în ceea ce priveşte faţadele deteriorate care riscă să cadă, pentru ca primăria să notifice populaţia, care la rândul său, în termen de 12 luni, să aibă posibilitatea de a-şi reabilita faţada. În caz contrar, sucevenii care nu se supun acestei legi vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.000 şi 8.000 lei.

Harşovschi a mai subliniat faptul că în cazuri excepţionale, primăria poate, prin hotărâre de Consiliu Local, să preia din costuri, acolo unde sunt persoane nevoiaşe, urmând apoi ca acestea să fie recuperate de la oameni. De asemenea, sunt scutite de la această lege blocurile care sunt încadrate în clasa de seism cu gradul I. „Prin urmare, rog populaţia suceveană, ca în următoarea perioadă, cât a mai rămas până la venirea sezonului rece, să-şi reabiliteze blocurile conform legislaţiei, deoarece va creşte atât confortul termic, cât şi aspectul exterior al blocurilor”, a declarat viceprimarul.


Intră acum și în grupul de