Zilele Educatiei Nonformale, la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

DSCF5300

Câţiva elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun” au ales să petreacă ziua de vineri, 11 octombrie, după program, într-un mod plăcut şi în acelaşi timp util. Este vorba despre câteva activităţi care s-au desfăşurat pentru a demonstra că suntem nonformali şi la Gura Humorului.

Clubul de debate Dialectica a avut meci demonstrativ, format World Schools, în sala multimedia, sub coordonarea domnului profesor Daniel Rusu. Nu a fost deloc surprinzător faptul că publicul, din ce în ce mai numeros şi mai diversificat cu fiecare apariţie a “dialecticilor”, a reuşit să strângă reprezentanţi din fiecare an de studiu, cadre didactice, părinţi, dar şi avocaţi. Cele două echipe prezente în competiţie, cea a guvernului şi cea a opoziţiei, pot fi asemănate cu două castele, fiecare membru al echipei a avut de muncit pentru a-şi construi şi menţine castelul intact. Moţiunea a avut o structură specială faţă de celelalte formate, folosindu-se formula de incipit: “Acest Parlament consideră că…”. Primul vorbitor al guvernului a construit temelia castelului prin prezentarea argumentelor favorabile, apoi primul membru al echipei opoziţiei a avut posibilitatea de a dărâma tot ceea ce guvernul a reuşit să construiască, dar totodată a prezentat argumentele echipei sale cu scopul de a pune bazele propriului castel.

DSCF5333Vorbitorii cu numărul trei au avut rolul de a definitiva castelul, neavând voie să mai adauge cărămizi. După ce fiecare membru şi-a ţinut pledoaria a urmat runda susţinută de vorbitorii unu sau doi ai fiecărei părţi. Aceştia au avut un impact major atât asupra juraţilor, cât şi asupra publicului, marcând ariile de conflict existente, cât şi sustenabilitatea argumentelor. Meciul de vineri a încercat să dezbată moţiunea: “Acest Parlament ar introduce măsuri de toleranţă zero pentru copiat sau orice altă formă de furt intelectual în cadrul şcolii” avându-i în echipa guvernului pe: Ionuţ Aniţă (X A), Adrian Lazarec (XII A), Eliza Rusu (X A), iar în cea a opoziţiei pe: Cristina Varhanioschi (X A), Bianca Maria Rusu (XII A), Luciana Condur (XII A). Cei trei elevi din XII A au reprezentat Colegiul Alexandru cel Bun la diferite competiţii naţionale la care au obţinut premii importante, printre care: Premiul II în cadrul competiţiei regionale Tinerii Dezbat în 2011-2012, Premiul III în cadrul concursului CDAIS Iaşi. Concurenţii au încercat prin orice mijloc să atragă atenţia şi admiraţia publicului prin discursuri fluente, cu tentă umoristică dar şi ironică. Meciul a fost cîştigat de echipa opoziţiei care a susţinut neintroducerea măsurilor de toleranţă zero pentru orice formă de furt intelectual, ca urmare a îmbinării perfecte a stilului, conţinutului şi a strategiei deopotrivă. Farmecul competiţiilor de acest tip nu constă în aflarea unui “adevăr”. În dezbatere nu există adevăr, ci competenţa de a aduce adevărul de partea ta.

DSCF5339Cu titlul Dezbateri, film şi teatru la puterea nonformal a fost organizată o vizionare de film urmată de discuţii, la un ceai, pe baza filmului. Activitatea şi-a propus sensibilizarea celor 15 elevi prezenţi asupra noţiunii de Holocaust, momente al istoriei despre care mulţi nu au studiat încă. S-a discutat despre război şi efectele sale, despre evrei, despre lagăre de concentrare, cei care au avut ocazia să vorbească despre impresiile trăite în Polonia la vizitarea lagărului de la Auschwitz au avut ocazia să o facă. S-a discutat despre toleranţă, despre greşeli asupra cărora lumea ar trebui să mediteze serios. Activitatea nu a fost organizată de profesori de istorie, dar informaţiile şi schimbul de păreri au încălzit atmosfera.

În cadrul activităţii Drama Day s-a intenţionat reorganizarea Clubului de teatru în limba engleză, a trupei As We Are care în anii trecuţi a câştigat premii valoroase la concursuri naţionale. La activitate au participat doi absolvenţi ai Colegiului „Alexandru cel Bun”, foşti membrii ai Clubului de teatru (Laur Beleca și Robert Motrescu) care au avut ocazia să le dezvăluie novicilor secretele artei dramatice. Prin activităţi de cunoaştere, prin jocuri de rol şi improvizaţii s-a încercat conturarea unei noi trupe în colegiu. Clubul îşi propune implicarea noii generaţii de elevi în teatru şi oferă şansa tuturor celor interesaţi de scenă să-şi pună în valoare talentul şi cunoştinţele de limba engleză într-un cadru nonformal. Cele două activităţi au fost organizate de prof. Sabău Lupaşc Diana Oana şi prof. Cîmpan Luminiţa.

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului


Intră acum și în grupul de