Despre „moderatie si religiile politice”, la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit vineri, 20 martie, conferința „Dreapta și Stânga: de la moderație la religiile politice”, organizată de membrii Asociației Tineri Istorici și Diplomați, informează organizatorii evenimentului.

Potrivit acestora, conferința a fost susținută de prof. univ dr. Daniel Șandru, profesor asociat al Facultății de Istorie-Geografie (specializările Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene și Filosofie) și moderată de Marius Isticioaie, student al al aceleiași facultăți. În cadrul acestei întâlniri, prof. univ. dr. Daniel Șandru a dezbătut tema aleasă de membrii Asociației Tineri Istorici și Diplomați, iar în final a răspuns întrebărilor venite din partea publicului. Astfel, pe parcursul a două ore, cei ce au asistat la acest eveniment au avut șansa să afle cât mai multe informații în ceea ce privește problema ideologiilor politice, a alunecării acestora înspre extreme și despre aplicațiile acestei chestiuni în spațiul românesc.

Sursa citată arată că, în deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Daniel Șandru a ținut să precizeze că a fost un privilegiu pentru el să răspundă invitației asociației. „Este un privilegiu pentru că vă am pe dumneavoastră aici și sper ca întâlnirea din seara aceasta să vă ofere nu atât posibilitatea de a afla niște răspunsuri definitive, ci șansa de a construi împreună niște întrebări și, evident, un dialog. Vreau să mulțumesc Asociației Tinerilor Istorici și Diplomați pentru această invitație, consider că ce au făcut colegii dumneavoastră prin înființarea asociației studențești este un pas spre normalitate și spre normalizarea unui spațiu public care, din nefericire, este în continuare maculat atât în zona politicului, cât și în zona în care activează intelectualii publici”, a transmis prof. univ. dr. Daniel Șandru în deschiderea prelegerii.

În continuarea discursului său, conferențiarul a subliniat că această generație a tinerilor studenți este cea ce va avea să dea o șansă spațiului intelectual din România. Conferința a vizat tratarea conceptelor de „dreapta” și „stânga” din perspectiva ideologiei politice, dezvoltările extreme ale acestora, prin apel la violența simbolică și violența fizică ilegitimă și a provocat auditoriul prin trimiterile făcute spre politica românească din perioada interbelică, din perioada totalitarismului communist și din cea recentă, a democratizării societății românești postcomuniste.

Asociația Tineri Istorici și Diplomați este o organizație înființată de studenții din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, și, după cum a afirmat Marius Isticioaie în deschiderea evenimentului de vineri, „își propune crearea cadrului pentru consolidarea cunoștințelor obținute în urma participării la cursuri și la seminarii”.

Scopul conferinței susţinute la USV a fost, după cum a amintit Marius Isticioaie, aducerea în atenția publicului a unei teme de actualitate și informarea studenților, și nu numai, despre drepturile pe care le au în societate: dreptul de a-și forma noi opinii, de a fi cetățeni activi și, nu în ultimul rând, de a participa la procesul de decizie politică.

Conferinței susținute de prof. univ. dr. Daniel Șandru îi va urma o serie de alte evenimente similare: „Peste două săptămâni mai avem planificată o conferință, susținută scriitorul Liviu Antonesei”, a precizat Marius Isticioaie. Cel mai mare proiect al acestei asociații este însă cel de coagulare a echipei, pentru că este o organizație ce a fost înființată în luna ianuarie a acestui an, urmând ca în anul universitar viitor să aibă loc o altă serie de evenimente la care vor fi invitați atât specialiști din mediul academic, cât și politicieni. Cu privire la aceste acțiuni propuse de către ATID, Marius Isticioaie a concluzionat că „și la Suceava se învață, și la Suceava se produce progresul din punct de vedere educațional și profesional”.


Intră acum și în grupul de